Dette vil fusjonen bety for deg som student

Hva skjer med faget, og hva skjer med vitnemålet ditt? Her får du svar!

UiT blir landets tredje største universitet i antall studenter fra nyttår. Illustrasjonsfoto.

Fra 1. januar 2016 er UiT Norges arktiske universitet landets tredje største universitet når det gjelder antall studenter.

Det skjer som følge av at UiT Norges arktiske universitet (UiT), Høgskolen i Harstad (HiH) og Høgskolen i Narvik (HiN) slår seg sammen.

Dette vil i stor grad påvirke studiehverdagen til studenter fra HiN og HiH.

– Detaljinformasjon om endringer som følger av fusjonen vil disse studentene få før semesterstartsregisteringa for våren åpner i desember. Vi kommer til å annonsere endringene på UiT.no og sende ut e-post til studentene, forteller seniorrådgiver Grethe Karlsen ved Seksjon for studieinformasjon og opptak ved UiT.

Universitetsgrad

Noen punkter kan studentene likevel merke seg allerede nå. Alle som har påbegynt et studium ved de tre institusjonene skal selvsagt få fullføre disse:

– Det er viktig å påpeke at alle får fullføre sitt fag, og på det stedet de er i dag. Du skal ikke behøve å flytte til et annet sted for å fullføre en påbegynt grad. Det er en del av avtalen som er inngått mellom studiestedet og den enkelte student, så det vil ikke endre seg, forteller leder i Studentparlamentet i Narvik, Bjørn Dinesen.

Men alle som tar eksamen etter 1. januar 2016 vil få et vitnemål fra UiT Norges arktiske universitet. De som nå tar utdanning ved høyskolene vil  etter fusjonen få en universitetsgrad.

– Det betyr også at alle som starter en utdanning i for eksempel Harstad, kan ta bachelorgrad, mastergrad eller PhD-grad ved én og samme institusjon, sier  rektor ved UiT, Anne Husebekk.

Mer kompetanse i lærerstaben

I tillegg kommer alle utdanningene som tilbys ved flere campus, for eksempel sykepleierutdanning, til å ha felles studieplan.

– Jeg håper at vi kan få til noe vi ikke er så flinke til i dag: nemlig studentmobilitet. Det vil si at studenter som ønsker det, for eksempel kan ta et semester ved et annet campus ved det fusjonerte universitetet, sier Dinesen.

Både Husebekk og Dinesen håper dessuten at fusjonen vil føre til et sterkere fagmiljø, noe som også er en fordel for studentene.

– Mer kompetanse i lærerstaben er bra. Og så vi ønsker en utveksling av lærerkrefter mellom studiestedene, påpeker Husebekk.

– Og selv om vi blir større, så håper jeg likevel at vi klarer å beholde nærheten som det i dag er mellom studenter og forelesere. Vi ønsker ikke at avstanden skal bli så stor at det ikke føles greit å ta kontakt med sin egen foreleser, sier han.

Studentdemokrati

Studentlederne fra de tre institusjonene er godt i gang med arbeidet for å skape et godt og levende studentdemokrati etter fusjonen. Like før sommerferien hadde de et møte i Oslo for å diskutere fram gode løsninger. 

Foreløpig er det bestemt at de tre ulike studentparlamentene skal bestå som de er fram til 30. juni neste år. Det blir altså ingen sammenslåing fra nyttår. Det henger sammen med at studentlederne er valgt fram til den datoen. 

– Etter det er det ingenting som er avgjort, så jeg kan ikke gi noe endelig svar på hvordan studentdemokratiet blir ved det fusjonerte universitetet. Men det jeg kan si, er at det er veldig mye som skal på plass og vi diskuterer flere forslag, sier Bjørn Dinesen.

Studentparlamentet i Harstad

Studentersamfunnet i Narvik

Studentparlamentet i Tromsø

Samskipnadene

Som en naturlig konsekvens av fusjonen, følger også de selvstendige studentsamskipnadene ved de tre institusjonene opp og slår seg sammen under navnet Norges arktiske studentsamskipnad.

Etter hvert vil den da være aktiv på campusene på Svalbard, i Hammerfest, Alta, Tromsø, Harstad og Narvik.