|
UiT-rektor Anne Husebekk er inne i spennende fusjonssamtaler.
Foto: Skjalg Bøhmer Vold
|
– UiT er inne i en veldig spennende prosess. Vi er igjen i fusjonssamtaler, denne gangen med Høgskolen i Harstad og Høgskolen i Narvik. Vi er overbevist om at vi sammen kan utvikle utdanninger med enda høyere kvalitet, og få fagmiljø som er mer robuste, sier rektor Anne Husebekk ved UiT.
Bestemt av departementet
En styrking av fagmiljøene var også kunnskapsministerens bestilling da strukturmeldingen om økt kvalitet kom i mars. I meldingen står det eksplisitt at UiT, Høgskolen i Harstad og Høgskolen i Narvik skal slås sammen.
Les også: Sammenslåing av HiN, HiH og UiT er et godt svar på regjeringas mål
– Når en kongelig resolusjon har sagt at det blir fusjon, så blir det fusjon, og vi må lage en god framdriftsplan. Tidligere har vi først laget prosessen, så har de ulike institusjonene bestemt seg for om de vil fusjonere, sier Husebekk.
Bør være frivillig
Rektoren er opptatt av at det er tre institusjoner som snakker sammen.
– Universitetsstyret har gjort et vedtak hvor det helt klart er et ønske om å fusjonere med Høgskolen i Narvik, primært for å styrke teknologimiljøet i Nord-Norge. I tillegg åpnet universitetsstyret for å ha samtaler med andre som ønsket seg til oss, og det ville Høgskolen i Harstad, sier hun.
Les også: Høgskolen i Harstad vil til UiT
Husebekk er også overbevist om at fusjonen vil styrke sosialfag, som er det største fagfeltet ved Høgskolen i Harstad.
Les også: UiT går for fusjon med HiN
I Harstad har de vært helt klare i sitt styrevedtak på at de vil til UiT, mens de i Narvik fremdeles er i tvil. De skal ha et nytt styremøte 26. mai, hvor de skal gjøre sitt endelige vedtak.
– Jeg har stor respekt for den prosessen som Høgskolen i Narvik skal gjennom før de vedtar sitt standpunkt. UiT ønsker at Narvik skal beslutte å gå for fusjon. Det er i henhold til vårt styrevedtak, men for oss er frivillighet en viktig bærebjelke, understreker hun.
Les også: UiT glad for vedtaket om sammenslåing
Ønsker å involvere mange
I fusjonsprosessen er det laget et kart over hvordan arbeidet skal foregå fram til fusjonstidspunktet, 1. januar 2016.
Les alt om fusjonen her!
– Dette inkluderer en organisering gjennom et rektorråd og faggrupper. De skal jobbe med integrering av fagene ved høgskolene i Harstad og Narvik og ved UiT, og sikre sikker drift når fusjonen trer i kraft, sier Husebekk.
Hittil har prosessen vært toppstyrt fra Kunnskapsdepartementet og fra ledelsen ved universitetet og høgskolene. Nå ønsker Husebekk å involvere flere.
– Vi håper at faggruppene som blir oppnevnt kan komme på nye og gode ideer til hvordan den nye institusjonen skal være organisert, og at vi ser den synergeieffeketen som jeg har vært opptatt av at fusjonen vil bidra til. Nemlig at vi skal bli bedre sammen enn vi kunne ha blitt hver for oss, sier Husebekk.
Positivt for Alta
Etter at UiT fusjonerte med Høgskolen i Finnmark i 2013 har det vært en positiv utvikling på flere områder ved studiestedene i Finnmark. Fagtilbudet har blitt styrket, studenttilstrømmingen har økt, det samme har den formelle kompetansen i fagstaben ved Finnmarksfakultetet i Alta.
En fusjon med høgskolene i Narvik og Harstad vil gjøre UiT til Norges tredje største universitet.
Les også:
UiT forbereder sammenslåing med HiN og HiH
En god anledning til å styrke teknologifagene i nord
Det blir to universiteter i Nord-Norge
Nordnorsk utdanningsstruktur i framtida
Positiv til Kunnskapsdepartementets initiativ til å styrke faglig kvalitet og robusthet