XARC (no)
Foto: Inger Lise Næss

Exploration, Exploitation and Exposition of the Gendered Heritage of the Arctic

Forskningen vår handler om den kulturelle konstruksjonen av polarhistorie. Vi undersøker hvilke versjoner av Arktis og Antarktis museer skaper, opprettholder eller til og med overser – og spør hvilken rolle museene har med tanke på å skape en bedre fremtid for polarområdene.

XARC er en tverrfaglig forskningsgruppe og medlemmene benytter ulike samfunnsvitenskapelige og humanistiske tilnærminger. Vi deler en felles interesse for polar kulturhistorie, forskning med faglige kjønnsperspektiver og kritisk museologi.

For XARC er det å lage museumsutstillinger ikke bare en særegen måte å drive forskning på, men også en verdifull metode for å undersøke og utfordre vante fortellermetoder i historiske museer. Polarmuseet i Tromsø er XARCs base og forskningslaboratorium og våre medlemmer er involvert i ulike utstillingsprosjekter.

XARCs overordnete ambisjoner er:

Pågående arbeid

  • PhD-prosjekt av Jennifer Britt Lundberg Hansen (2022–2025) om inkludering/ekskludering i polare museer. Artikkelbasert avhandling som utforsker hvordan skeive og interseksjonelle problemstillinger er relevante for analyser av utvalgte museumsutstillinger om den norske polfareren Roald Amundsen.

  • Roald Amundsen-utstilling, forventet åpning i 2026.

Nye publikasjoner

Prosjektmilepæler

Interessert i vår SoMe-feed om pågående aktiviteter og prosjekter? Følg XARC på Facebook.

Utstillingen Polarhistorie på skeiva

Fra slutten av 1800-tallet bega medisinere, psykologer og lovgivere seg djervt ut i ukjent terreng. Her målte de hormoner, beskrev kjønnsvariasjoner, utformet lovparagrafer, og kartla for første gang den homoseksuelle som egen mennesketype eller legning. 

Mer kjent er imidlertid kartleggingen av polarområdene som foregikk i samme periode. 

Museumssamlinger er kilder til historie. Ski, kompass og loggbøker forteller om hvordan Nansen og Amundsens ekspedisjoner erobret nytt land mens djerve fangstmenn høstet av høypolar natur. 

Kan en pelsanorakk også fortelle om levd homoliv i ishavsbyen Tromsø på 1940-tallet? Kan ei hvalrosstann belyse kjønnsoverskridelser observert på felt i Sibir? 

Polarhistorie på skeiva utforsker en polar museumssamlings skeive sider. I lys av nytt kildemateriale – fagbøker, intervjuer, avisartikler, arkivbilder, skjønnlitteratur og vandrehistorier – vendes vante historieperspektiver. Skeiv polarhistorie er verken rettvinklet eller komplett, men omfatter forestillinger om og personer som brøt med normer for kjønn og seksualitet i polare strøk i perioden 1890–1970.

Utstillingen var Norges arktiske universitetsmuseum/Polarmuseets bidrag til Skeivt kulturår 2022, som markerte at det var 50 år siden avkriminaliseringen av homoseksuelle i Norge.

Bak utstillingsprosjektet sto Silje Gaupseth og Marit Anne Hauan.

Foto bildekarusell: Mari Karlstad.

Våre medlemmer


Logg inn / Login