INTEREST

INTErprofessional rural RESearch Team – Finnmark

INTErprofessional rural RESearch Team – INTEREST er en forskningsgruppe i Finnmark som ble opprettet i 2021. Forskningsgruppen består av forskere tilknyttet den desentraliserte medisinutdanningen av 5. og 6. års studenter - Finnmarksmodellen -  ved UiT Norges arktiske universitet. Andre helsefaglige utdanninger som har tilknytning til undervisning av legestudenter deltar likeverdig i forskningsgruppen. Gruppens mål er å styrke det helsefaglige forskningsmiljøet i Finnmark ved å drive forskning i et distrikt og med forskningstema relatert til helse- og livsvilkår i distrikt, gjerne med utgangspunkt i Finnmark. I INTEREST har vi etablert kontakt med internasjonale miljø som også har utspring ruralt og som har overlappende forskningsspørsmål. Dette er forskningsmiljø i Canada, Skottland, Australia og Tasmania. 

Tema for forskningsspørsmål er rekruttering og stabilisering av helsepersonell, samarbeid mellom tjenestenivå, kultursensitive helsetjenester og epidemiologi som fordrer utvikling av tjenestetilbud over lange avstander. Tverrprofesjonelt samarbeid i både grunnutdanninger og i tjenestetilbud er integrert i forskningen.

Forskningsgruppeleder


Medlemmer


Ingrid Petrikke Olsen - førsteamanuensis

Spesialist i Fødselshjelp og kvinnesykdommer i 2006. Disputerte i 2011 på temaet ultralyd og bekkenbunnsanatomi hos kvinner etterfulgt av publikasjoner på temaer innenfor kvinnehelse. Innovert og implementert robotassistert ultralyd på gravide kvinner i Finnmark i perioden 2018- 2024, som første aktør i Nord Europa. Utviklet og implementert Finnmarksmodellen i årene 2013-2019. Er lokal studieleder, veileder og underviser i Finnmarksmodellen. Er med i videreutviklingen av 4-parts samarbeidet i nye Hammerfest sykehus hvor kommune, sykehusapotek og universitet er samlokalisert i et nytt bygg. 

Forskningsinteresser er kvalitet i helsetilbudet i distrikt og effekten av desentrale utdanningsmodeller på rekruttering av helsepersonell til distriktene.

Ingrid Petrikke Olsen (0009-0007-5917-4418) - ORCID

Torben Wisborg – professor

PhD 2008 basert på ti års erfaring med teamtrening av traumeteam i Norge og behandling av landmineskader i Nord-Irak. Forskningsleder i Nasjonalt senter for traumatologi. Tok initiativet til teamtrening på sykehus gjennom stiftelsen BEST, daglig leder fra 1997 til 2024 når stiftelsen ble nedlagt. 

Forskningsinteresser er nå traumesystemer, traumeepidemiologi, traumeteam og traumeteamtrening.

Trond Heir - professor

Overlege ved døgnenhet psykisk helse og avhengighet, SANKS, Karasjok. Underviser og veileder i Finnmarksmodellen.

Har allsidige interesser og forskningsbakgrunn innen epidemiologi og folkehelse.

Har utgitt 200 internasjonale publikasjoner og veiledet til 10 doktorgrader. Har publisert på fysisk aktivitet, kreft, livsstil og levealder, idrett og astma, generell psykiatri, katastrofepsykiatri, sykefravær, flyktninger og minoritetshelse.

Har ledet forskningsprosjekter finansiert av Norges Forskningsråd, Extrastiftelsen/Dam, EU og WHO.

Kari Agledahl – førsteamanuensis

Agledahl har mange års erfaring med undervisning i medisinsk etikk: pasientautonomi, informert samtykke, pasient kommunikasjon, dødshjelp, avslutning av behandling, tvangsbehandling. PhD i medisinsk etikk med fokus på den skjulte etikken i daglig medisinsk arbeid. Interesse for sammenhengen mellom medisin og etikk og hvordan etikken synliggjøres i klinisk medisin.

Katrine Prydz – førsteamanuensis

spesialist i allmennmedisin. Jobber med prosjektet "From student to professional - mastering the necessary non-technical skills? Assessment tools and effects of multi-professinal simulation training".
Dette er et doktorgradsprosjekt som går over 6 år og ser på medisinstudenters evne til å jobbe i team.

Malin Fors – førsteamanuensis

Fors er psykologspesialist ved Finnmarkssykehuset og har en dr.philos. fra Oslo Universitet. Hun er førsteamanuensis ved UiT og ansvarlig for Kulturforståelse ved Finnmarksmodellen (medisinutdanning i Finnmark på år 5 og 6) og har i en årrekke arbeidet med social maktdynamikk, normkritikk, intersektionalitet og minoritetsspørsmål. Temaen som makt i psykoterapi, maktdimensjon av psykiatrisk diagnostikk, maktdimensjonen i pasientjournalen så vel som maktdimensjonen i hvordan distriktsmedisin ofte formuleres som mindre enn urban medisin, har vart i sentrum. Fors er en anerkjent forelelsere som gjennom sitt begrep geografisk narsissisme (geographical narcissism) har vart invitert til Sør Afrika, Tasmania, Australia og Canada. Hun har også forelest for WHO. Hennes terapiforskning er presentert med workshops og forelesninger i blant annet Philadelphia, San Francisco, Knoxville, Chicago, Stockholm, Oslo, Los Angeles, New Jersey og New York. Fors er engasjert i hvordan psykologi kan brukes i applisering på andre felt. Fors er leder for Forskningsstyret ved Finnmarkssykehuset siden 2023.

Awards; 2022 The Psychotherapy Literature Stipend from Stockholm Academy for Psychotherapy Education (SAPU), 2021 Research Award (Forskningsprisen), Finnmark Hospital Trust, 2020 Spring - Erikson Scholar at Austen Riggs Center, 2016 Award Winner Johanna K. Tabin/APA Books/ Proposal Prize.

Book Proposal: ”A Grammar of Power in Psychotherapy”

Mette Kjær - førsteamanuensis

Kjær har i en årrekke arbeidet med å forbedre diagnostikk og behandling for å forhindre Føtal Neonatal Trombocytopeni (FNAIT), en sjelden tilstand som kan føre til livslang funksjonsnedsettelse. Studiene har bl.a innbefattet helseøkonomiske problemstillinger for å tilrettelegge for et bærekraftig helsetilbud for pasientgruppen, samt utvikling av en profylaktisk behandling.

Kjær er i dag forskningsleder ved Finnmarkssykehuset HF og hennes interesse for lik helsetjeneste for befolkningen i Finnmark er nå hennes hovedfokus. Mette Kjær er i dag involvert i prosjekter som bl.a skal avdekke befolkningens egne syn og prioriteringer for et bedre helsetilbud, med mål om bedre helse og oppvekstsvilkår for barn og unge i regionen.

June Alette Holter - PhD student

Allmennlege i spesialisering og universitetslektor i Finnmarksmodellen. Kombinerer klinisk hverdag på Alta Legevakt med doktorgrad innen traumatologi og distriktsmedisin. Prosjektet har tittelen «Traumerelaterte skader og dødsfall hos barn i Norge, ulikheter mellom distrikt og by» og er et samarbeid mellom UiT og Stiftelsen Norsk Luftambulanse.

 

Assosierte medlemmer


Ane Sofie Kokkvoll - førsteamanuensis

Ane Sofie Kokkvoll er barnelege og førsteamanuensis . Hun var prosjektleder for Aktivitetsskolen i Finnmark ,et randomisert klinisk studie  for behandling av overvekt hos barn i alderen 6-12 år,  i årene 2009-2013. Behandlingsprosjektet var et samarbeidsprosjekt mellom 7 kommuner i Finnmark og Troms,  og barneavdelingen i Hammerfest. Materialet la grunnlag for Kokkvolls doktorgrad «Managing childhood obesity» og postdoktor prosjektet «Ung metabolsk helse», samt til nå 7 masteroppgaver. Studien er sitert i flere nasjonale og internasjonale kunnskapsoppsummeringer.  Kokkvoll underviser på medisinstudiet og sykepleierutdanningen ved UiT , veileder masterstudenter og har deltatt i vurderingskomite for flere medisinske doktorgrader. Pågående prosjekter er  eMAMMO (eHelsebasert levevanebehandling- mat og medisin mot overvekt ); Fra barn til voksen: Erfaringer med å delta i Aktivitetsskolen i Finnmark ( masterprosjekt), FETCH  «Finnmark Epidemiological survey of Teen and Child Health».

 

 

 

Prosjekter



Publikasjoner i 2024:

Munin: From student to professional – mastering the necessary non-technical skills. Assessment tools and effects of multi-professional simulation training

UiS Brage: Non-technical skills of Norwegian medical students at different training sites: a comparative, observational cohort study

Non-technical skills of Norwegian medical students at different training sites: a comparative, observational cohort study | BMC Medical Education | Full Text

Urban-rural disparities in fatal and non-fatal paediatric injuries after trauma – A national retrospective cohort study - Injury

Functional outcome and associations with prehospital time and urban-remote disparities in trauma: A Norwegian national population-based study - PubMed

Ethics in the operating room: a systematic review - PubMed

Hörk, Vujičić & Fors (2024). How female therapists and their patients deal with being a disputable, unimaginable, or occasional Swede: Explorations of similarity of non-

privilege. European Journal for Qualitative Research in Psychotherapy, 14, 175-190.

Munin: A Phase 1b PK/PD Study to Demonstrate Antigen Elimination with RLYB212, a Monoclonal Anti-HPA-1a Antibody for FNAIT Prevention

Jensen JS, Ekerhovd E, Olsen IP, Nordlie K. Benigne ovarialcyster(2024), kapitell i bok med redaktør, veileder norsk gynekologisk forening. ISBN 978-82-69-2382-5-9.

Mellum M, Saei R, Brattebø G, Wisborg T. Do emergency medical dispatchers choose the same response to serious injury in men and women - qualiatative study. BMC Emerg Med. 2024 Apr 13;24(1):60

INTEREST – INTErprofessional rural RESearch Team – Finnmark



+ 47 92 63 47 47
ingrid.p.olsen@uit.no

Samarbeidspartnere

Rural and Remote Nursing and Healtcare in Arctic and North-Sami Area

SANKS SANKS - Finnmarkssykehuset HF

Nasjonalt senter for distriktsmedisin – NSDM

Finnmarkssykehusets forskningsnettverk

Stiftelsen BEST Bedre & systematisk teamtrening

Nasjonal kompetansetjeneste for traumatologi

Logg inn / Login