Traumerelaterte skader og dødsfall hos barn i Norge, ulikheter mellom distrikt og by
Skader en den hyppigste dødsårsak for personer under 35 år. Antall tapte leveår er høyt og overlevende risikerer mange leveår med redusert funksjon. I Europa dør et barn av skader for hvert andre barn som dør av medisinske årsaker.
Tidligere studier har vist at enkelte fylker i Norge har en overdødelighet etter skader. For voksne har dødeligheten vært økende jo lenger ut i distrikt man kommer. For barn har denne tendensen vært særlig tydelig i Finnmark. To tidligere studier har begge vist nærmere 3 ganger høyere dødelighet etter skade i vårt nordligste fylke, sammenlignet med landet for øvrig. Til tross for at det totale antall barn som omkommer er halvert siste 20 år, har denne ulikheten vedvart.
Prosjektet stiller derfor spørsmål om denne overdødeligheten er et isolert Finnmarksproblem, eller om det er det Finnmark representerer som er utfordringen - høy grad av ruralitet. Videre ønsker vi å gi et mer nyansert bilde av alvorlighetsgrad, skademekanisme og utfall hos barn og ungdom som skader seg. Prosjektet består av tre planlagte studier:
I: Urban-rurale forskjeller i antall dødelige og ikke-dødelige skader.
II: Den pediatriske traumepopulasjonen i Norge – retrospektiv kohortstudie med fokus på urban-rural ulikhet
III: Sport- og fritidsrelaterte skader hos barn i Norge
Prosjektet er i all hovedsak registerbasert og benytter tall fra Norsk Pasientregister, Dødsårsaksregisteret og Nasjonalt Traumeregister. Alle hendelser kategoriseres etter Statistisk Sentralbyrå sin sentralitetsindeks, et standardisert mål som definerer grad av sentralitet for alle Norges 14 000 grunnkretser og 357 kommuner.
Biveiledere:
Elisabeth Jeppesen, UiS og Høyskolen VID, biveileder
Trond Dehli, UiT og Universitetssykehuset Nord-Norge, biveileder
Relevante publikasjoner:
Bakgrunn prosjektet: https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/aas.13384
Artikkel 1: https://www.injuryjournal.com/article/S0020-1383(24)00697-1/fulltext
Medlemmer:
Finansiering:
Prosjektet er finansiert av stiftelsen Norsk Luftambulanse