Universitetsstyret: Bekymret for NFHs fremtid

Universitetsstyret er bekymret: Vil den nye organiseringen hjelpe eller drepe Norges Fiskerihøgskole?

Peter Arbo (t.h.) frykter for NFHs fremtid i det nye universitetet. Han mener likevel at utviklingen kan bli positiv for fiskerihøgskolen. Foto: Thoralf Fagertun
Debatten om organiseringen av Fakultet 4 ble ikke preget av harde fronter, men av et styre som uttrykte oppriktig bekymring for NFHs fremtid. Forslaget som ble diskutert og senere vedtatt, plasserer NFH som en enhet på nivå 3 sammen med Handelshøgskolen og Institutt for marin biovitenskap.

Peter Arbo påpekte at hvis NFH mistet både økonomene og biologene, ville det ikke bli mye igjen.  I tillegg sliter fiskerihøgskolen med sviktende studentrekruttering. Rektor for NFH, Jan-Eirik Killie, var til stede på møtet og styret ba ham om å redegjøre for fiskerihøgskolens situasjon.

- Vi er inne i en prosess som er veldig krevende og som gjør at vi er nødt til å flytte på folk, sa Killie og ga uttrykk for at prosessen ville bli like vanskelig uavhengig av universitetsstyrets vedtak.
- Men vi trenger vedtaket før vi kan sette prosessen i gang.

Diskusjonen fikk likevel en positiv avslutning da både Killie og Arbo åpnet for at tverrfaglig samarbeid kan være nøkkelen til NFHs redning, gjennom at ulike fagfolk kan ha fiskerihøgskolen som sin base. Heidi Meland satte ord på utfordringen:

- Organiseringen av Fakultet 4 er det umuliges kunst. Jeg føler likevel at vi har landet på en struktur som gjør at vi kan utvikle NFH videre. Men vi må huske på NFHs behov som tverrfaglig prosjekt, sa hun.