– Vi må ha fakultet i Harstad

Styrene ved HiH, HiN og UiT diskuterte mandag organiseringa av det fusjonerte universitetet, og styremedlemmer fra Harstad var klinkende klare.

Alle de tre styrene var samlet til felles seminar på The Edge i Tromsø, mandag 26. oktober. Alle foto: Randi Solhaug

Mandag for en uke siden diskuterte Rektorrådet hvordan organiseringa av det fusjonerte universitetet burde være. Ifølge universitetsdirektør Lasse Lønnum, var det enighet om 90 prosent av hvordan organiseringa burde være.

De resterende 10 prosentene var det ikke enighet om, og disse var også stridens kjerne på styreseminaret mandag 26. oktober.

– Gi dem sukkerbiten

De ansatte ved HiH oppfordret et samlet styreseminar til å gripe muligheten til å lag et unikt fakultet i Harstad.

Styremedlemmene fra Høgskolen i Harstad mener at det må et fakultet til Harstad.

– De vitenskapelig ansatte vil ha det, styret vil ha det,  kommunepolitikerne i Harstad vil ha det. Klart det skal ha faglig tyngde også, men da må vi diskutere det. Det viktigste argumentet for oss er å få være en del av nivå to i organisasjonen – og der etterlyser jeg støttte fra Narvikmiljøet som jo vet hva dette faktisk betyr. Vi gleder oss til å bli en del av UiT, og rekruttere masse studenter sørfra. Men et fakultet må vi ha i Harstad, og sånn er det bare, sa styremedlem ved Høgskolen i Harstad, Heidi Angell Strøm.

Anne Britt Bekken (HiH) påpekte det samme:

– Målet er jo at folk skal kunne si etter at fusjonen er i havn: Dæsken, de fikk det til! Men da tror jeg vi er tjent med å unngå så mye støy rundt dette med fakultet. Så hvorfor ikke bare gi miljøet den lille sukkerbiten, og så er vi i gang.

Bjørn Hersoug, styremedlem ved UiT, påpekte derimot at det var snakk om mer enn bare en sukkerbit:

– Fakultet er det mange som ønsker seg. Både Handelshøgskolen, Sykepleier- og lærerutdanninga har ytret ønske om det samme. Men vi bør være skeptiske til å opprette flere fakulteter, da vi får en filialisering som vi ikke er tjent med. Å bli fakultet er heller ingen garantist for å vokse seg større og sterkere. Kunstfak ved UiT kan sikkert fortelle noe om det.

– Men jeg tror ikke heller at det er så mange fakulteter ved UiT i framtida, men det ville betydd mye for den indremedisinske virkninga i dag om det kom, svarte Bekken.

Faggruppeleder Vivi-Ann Pettersen (HiH) legger fram for styrene hva hun og de andre i faggruppen for sosialfag kom fram til. Gruppen var delt og la derfor ikke fram en samlet rapport.

– Tromsø må gi mer

Ruben Jensen (styremedlem ved HiN) tok opp det flere i Narvikmiljøet er uroet over: at de får for lite igjen etter en fusjon sammenlignet med hva de gir.

Han siktet da til at HiN avstår fagområder til både Handelshøgskolen og Helsefak ved UiT, mens det nye fakultetet i Narvik bare får automasjon, gassprosess, forkurs og arktiske anlegg tilbake. Resten av ingeniørfagene blir fremdeles værende i Tromsø.

Ruben Jensen (HiN) mener UiT tar for mye og gir for lite igjen i fusjonen.

– Resultatet av hva rektorrådet kom fram til, er dessverre ikke egnet til å skape en sterk, felles lagånd når vi nå fusjonerer. Tromsø må vise vilje til å gi fra seg mye mer enn det de har. For dette splitter jo, og det må jo være stikk i strid med hensikten?

Han fikk blant annet svar fra rektor ved UiT, Anne Husebekk, som påpekte at det fusjonerte universitetet først og fremst er et felleseie, at alle er en del av det. Hun påpekte også at det å bli universitetsby er positivt, og at det helt klart har betydd mye for Alta.

– Men dette handler også om å ha tillit til at vi vil hverandre vel.

I en replikk svarte Ruben Jensen at tillit er vel og bra, men at denne burde vises i en vilje til handling.

Styremedlem Bjørn Hersoug ved UiT, minnet om at selve organiseringa av det fusjonerte universitetet først og fremst må ses på som et virkemiddel, og ikke som selv målet:

– Dette minner kanskje om et tradisjonelt nordnorsk mesterskap, men det er ikke det det er. Vi møter nå en helt annen konkurransesituasjon enn før, både her i Norge og i Europa. Det blir mindre årskull og tøffere konkurranse sørfra om studentene. Vi er nødt til å innrette oss for å overleve.

Nytt navn?

Styremedlemmet ved Høgskolen i Narvik, Merethe Kumle, tok også opp et annet spørsmål på styreseminaret, og det var navnet til universitetet. Hun mener at Universitetet i Tromsø” gjør det alfor forankret til Tromsø, og at det ikke akkurat hjelper i fusjonsprosessen.

– Dette skal jo være et felles navn for oss alle, og da kan det ikke hete Universitetet i Tromsø, sa Kumle.

 Raymond Kristiansen, også han fra Høgskolen i Narvik påpekte noe av det samme:

– Det påpekes her at vi alle er universitetet, men det heter tross alt Universitetet i Tromsø, og det er tungt for oss i Narvik å erstatte høgskolen sine skilt med skilt som det står Tromsø på, sa han.

Rektor Anne Husebekk påpekte at navnet var bestemt i kongelig resolusjon i juni:

– Så kan man jo lure på hvor lenge en kongelig resolusjon varer, og når man eventuelt kan ta opp dette igjen.

 

I morgen, tirsdag 27. Oktober, er det imidlertid duket for flere avklaringer angående organisering, for da skal alle tre styrene avholde sine styremøter.