Anbefaler ekspertutvalg for å løse organisering

Rektorrådet foreslår å opprette to ekspertutvalg for å komme til enighet om organisering av de sosialfaglige miljøene, samt fagmiljøene innen sikkerhet og beredskap.

Rektorrådet hadde møte mandag 19. oktober, og der ble den fremtidige organiseringa av det fusjonerte universitetet drøftet.

Drøftelsene var blant annet basert på arbeidsgruppenes rapporter og høringssvarene som kom inn i forrige uke. Alle gruppene ble ikke enige, og noen leverte todelt innstilling og en gruppe leverte ikke noen rapport.

To av de vanskeligste områdene var hvordan de sosialfaglige miljøene skal organiseres, samt fagmiljøene innen sikkerhet og beredskap.

Rektorrådet fikk med andre ord ingen enkel oppgave, men kom likevel fram til en tilråding. Saken er uansett ikke avgjort før styremøtene ved de tre institusjonene i neste uke. I tillegg skal det være et styreseminar dagen før, 26. oktober.

Se også: Tidsplan for fusjonen

Stemte over tre forslag om sosialfaglig organisering

Når det gjelder den fremtidige organiseringa av sosialfag, herunder vernepleie, fikk Rektorrådet tre forslag å stemme over. To av disse kom fra Høgskolen i Harstad (HiH), det tredje fra Rektorrådets sekretær.

Det første forslaget fra HiH gikk blant annet ut på at et eget fakultet for velferd og samfunn skulle opprettes i Harstad, og at vernepleiemiljøet skulle inn her. Barnevernsutdanninga i Harstad ble også foreslått midlertidig organisert i dette fakultetet. I forslaget sto det dessuten at det burde opprettes et utvalg som skulle anbefale organisering av de øvrige sosialfaglige miljøene. Fristen for en slik anbefaling skulle settes til 1. mai 2016.

Forslaget ble nedstemt ni mot fire stemmer.

Det andre forslaget fra HiH var at det ble opprettet et utvalg som skulle gi en anbefaling om organisering av de sosialfaglige miljøene (barnevern, sosionom, RKBU etc.), inkludert vernepleie. Fristen for en slik anbefaling skulle settes til 1. mai neste år. I påvente av en ny organisering skulle vernepleie- og barnevernsutdanningene innlemmes i en midlertidig enhet på nivå 2 under universitetsstyret.

Forslaget ble nedstemt ni mot fire stemmer.

Vernepleie innplasseres som midlertidig enhet

Forslaget som til slutt ble vedtatt inneholdt likevel noen av forslagene fra HiH. Blant annet at det bør opprettes et ekspertutvalg som skal gi en anbefaling om organisering av de sosialfaglige miljøene, inkludert vernepleie. Fristen for anbefalingen settes til 1. mai 2016.

I påvente av denne anbefalingen etableres en midlertidig enhet av vernepleiemiljøet under universitetsstyret. Enheten blir på nivå 2, og leder av utdanningen inngår også midlertidig på ledernivå 2.

Når det gjelder barnevern, så mener Rektorrådet følgende: ”Det tilrås at BA i barnevern med tilhørende ansatte legges til Finnmarksfakultetet”.

Ingeniørvitenskap og teknologi, samfunnssikkerhet og beredskap

Rektorrådet mener at det bør opprettes et eget fakultet for ingeniørvitenskap og teknologi (IVT-fakultetet) i Narvik. Hit overføres ingeniørutdanningene i arktisk anlegg, automasjon og prosess- og gassteknologi, samt forkursene.

Sikkerhet og miljø, nautikk og luftfartsfag (IIS) organiseres videre i  (NT-fak). I tillegg mener rådet at studiene innen samfunnssikkerhet og beredskap videreføres som i dag, slik at det er miljøer både i Tromsø, Narvik og Harstad. Men de skal ha felles programstyre, og intensjonen er å samle miljøene på sikt.

De ansatte innen sikkerhet, beredskap og miljø ved HiH overføres midlertidig til Handelshøgskolen i Tromsø (HHT).

For å komme til enighet om en endelig organisering, foreslå Rektorrådet at det opprettes et ekspertutvalg som skal se på den samlende fagporteføljen innen sikkerhet og beredskap. Utvalget får frist til 1. mai 2016. I lys av det ekspertutvalget kommer fram til, vil alle de berørte fakultetene på nytt vurdere organiseringa innen 2017. 

Økonomi- og ledelsesutdanninger

Når det gjelder utdanningene innen økonomi, organisasjon og ledelse ved Høgskolen i Narvik og Høgskolen i Harstad, så mener rådet at disse bør innlemmes i Handelshøgskolen i Tromsø ved Fakultet for biovitenskap, fiskeri og økonomi.

Enkeltansatte som ønsker å være tilknyttet et annet sted må gi uttrykk for det i sine innplasseringssamtaler.

Helse- og omsorgsfag

Sykepleieutdanningene i Narvik og Harstad bør overføres til Det helsevitenskapelige fakultet (Helsefak), anbefaler Rektorrådet. Her vil de bli en del av Institutt for helse- og omsorgsfag.

Rektorrådet påpeker at dekanen ved Helsefak må følge opp styring og ledelse ved instituttet, slik at man sikrer medvirkning. 

Vil ha viserektorer og campusråd

Rektorrådet foreslår at Alta, Harstad og Narvik får en viserektor hver. Disse skal ha følgende ansvarsområder:

  • Viserektoren i Alta får ansvar for utvikling av organisasjonen
  • Viserektoren i Harstad får ansvar for regional utvikling innenfor offentlig sektor og velferd
  • Viserektoren i Narvik får ansvar for regional utvikling innen næringsliv og innovasjon

Viserektorene skal fungere til til 31.07.2017. Det er samme dato som UiTs nåværende rektorat sitter til.

Rektorrådet mener også det bør opprettes egne campusråd som skal ledes av viserektoren. Hensikten er å utvikle campus, koordinere virksomheten og bidra til å ivareta arbeidsmiljøet på campus.

Administrasjon

Rektorrådet mener at man bør beholde administrasjonene ved HiN og HIH, men unntak av de ansatte som skal overføres til Avdeling for IT, Avdeling for bygg og eiendom og Universitetsbiblioteket.

I tillegg mener rådet at man bør vurdere nærmere hvilke helhetlige administrative tjenester som kan ivaretas utenfor campus Tromsø.

For campus Narvik skal det etableres en fakultetsadministrasjon ved IVT-fakultetet så snart som mulig, og seinest 1. mai 2016.

 

Les også:

Ofte stilte spørsmål om fusjonen