|
Faksimile fra Harstad Tidende 10. september. |
I en kronikk i Harstad Tidende denne uka, har seks ansatte ved Høgskolen i Harstad (HiH) tatt til orde for å etablere et eget fakultet tuftet på regionens unike kompetanse.
– Ingen er tjent med å skape filialer uten egne muskler og selvstendige tanker. Det nye universitetet er tjent med at Campus Harstad har innflytelse i besluttende organer og råderett over forskning, utviklingsarbeid og profesjonsutdanninger innen et stort og viktig fagområde, skriver professor Rikke Gürgens Gjærum, professor Trond Hammervoll, førsteamanuensis Line Medbøe, førsteamanuensis Trond Bottolfsen, førsteamanuensis Bjørn Eirik Johnsen og instituttleder Vivi-Ann Pettersen.
Fakultet for velferd og samfunn
De påpeker i kronikken at Nord-Norge er i en rivende utvikling, og sett i lys av dette kan det være behov for et eget tverrfaglig fakultet i Harstad.
Dette fakultetet mener de bør være tuftet på et anvendt forsknings- og undervisningsperspektiv i samarbeid med private og offentlige aktører. Fakultetet kan bli ”Fakultet for velferd og samfunn”, og bygge på den store kompetanse innen velferds- og beredskapsfag som allerede er på Høgskolen i Harstad.
– Vi er positive til fusjonen med Norges arktiske universitet, og ønsker den velkommen. Men det er viktig at Harstad får et eget fakultet for å beholde og videreutvikle den unike kompetansen som er bygget over år. Fusjonen vil gi oss tyngde og utviklingsmuligheter ved at vi blir en del av et større fagmiljø. Samtidig gir en viss grad av selvstendighet mulighet til å gjøre egne prioriteringer. Det er viktig for at den unike kompetansen ved vernepleierutdanningen og beredskapsstudiet skal blomstre også i framtiden, avslutter de.
Du kan lese hele kronikken her: Nye takter i nord.
Ikke gjort endelig vedtak
Spørsmålet om hvorvidt Campus Harstad skal ha eget fakultet ble tatt opp på rektorrådsmøtet i Narvik 1. September. Det ble ikke gjort noen endelig vedtak, men det er igangsatt et arbeid med utspring i vernepleierutdanninga ved HiH med tanke på eventuelt fakultet i Harstad.
Rektorrådet understreker likevel at et eventuelt fakultet må ha en faglig berettigelse, og at en også må vurdere andre alternativer for den faglige organiseringen.
– Nå er vi i en prosess for å finne ut hvordan organisasjonen skal være i framtida. Ett alternativ er å ha et fakultet i Harstad, men det må i så fall være faglig begrunnet. Det kan også tenkes andre løsninger som kan være vel så gode. Men arbeidet med å finne ut av dette pågår nå i arbeidsgruppene, og de leverer sine rapporter 9. oktober. Dette skal så sammenfattes, sendes på en kort høring, tas opp i rektorrådet, og deretter sendes forslag til vedtak på styreseminaret 27. oktober. Først da blir den endelige organisasjonsstrukturen vedtatt, sier Husebekk.
Til Harstad Tidende sier rektor Husebekk at hun ikke kan love et eget fakultet, men det hun kan love er at HiH sikres innflytelse i det fusjonerte universitetet.