Tromsø: Klebsiella – en viktig bakterie i arbeidet mot antibiotikaresistens


Bakterien Klebsiella er sentral i global spredning av antibiotikaresistens. Ved UiT er den i fokus for nyskapende diagnostikk, overvåking og alternativ behandling.

Verdens helseorganisasjon (WHO) anser Klebsiella pneumoniae for å være en sentral aktør i den globale spredningen av antibiotikaresistente sykdomsfremkallende bakterier. WHO klassifiserer derfor Klebsiella som en kritisk viktig målbakterie for forskning i arbeidet mot antibiotikaresistens.

–  Vi skal kartlegge forekomst og genetisk slektskap mellom Klebsiella hos friske og syke mennesker, hos dyr og i miljøet. Vi ønsker å forstå betydningen av forskjellige reservoar i spredningen av antibiotikaresistente og sykdomsfremkallende Klebsiella, sier Arnfinn Sundsfjord, professor ved UiT Norges arktiske universitet. Han er svært takknemlige for å få anledning til å gå i dybden på denne bakteriegruppen med et fremragende nasjonalt og internasjonalt forskerteam.

– Dette vil kunne danne grunnlag for nye diagnostiske metoder og målrettet overvåkning for å forebygge spredning og infeksjoner forårsaket av Klebsiella, sier Sundsfjord. I dag er situasjonen at vi i økende grad står uten effektive behandlingsalternativer mot alvorlige infeksjoner forårsaket av multiresistente Klebsiella.

– Som et alternativ eller supplement til antibiotika, vil vi også studere effekten av bakterievirus (bakteriofager) på bærerskap og infeksjoner med antibiotikaresistente Klebsiella, sier Sundsfjord.

Prosjektet utnytter Norges unike infrastruktur for overvåkning av antibiotikaresistens gjennom Norsk overvåkningssystem for antibiotikaresistens hos mikrober fra mennesker (NORM), antibiotikaresistens i mikrober fra fôr, dyr og næringsmidler (NORM-VET), Havforskningsinstituttet, Mattilsynet og et etablert norsk og internasjonalt forskernettverk (www.nor-kleb.net).

Prosjektpartnere

Prosjektet ledes fra UiT i nært samarbeid med Stavanger Universitetssjukehus, og involverer fire andre norske institusjoner; Veterinærinstituttet, Havforskningsinstituttet, Universitetssykehuset i Nord-Norge og ACD Pharma (næringslivspartner). Det internasjonale forskningssamarbeidet inkluderer ledende forskningsgrupper ved Karolinska Institutet (Stockholm), Monash University (Melbourne), Queens University (Belfast) og Institut Pasteur (Paris).

Kontaktperson

Professor Arnfinn Sundsfjord (UiT)

Mer informasjon



Medlemmer:

Arnfinn Sundsfjord (Principal investigator)