Klimaet i Arktis endrer seg, og dette vil innebære både oppvarming og mer ekstreme værforhold og skiftende vær. En stor del av den arbeidende befolkningen i Arktis er utsatt for varierende temperatur, mest gjennom utendørs arbeid, men også gjennom arbeid under spesielle forhold, som i fryselagre eller ved metallsmelteverk.
Type 2-diabetes er en vanlig tilstand i befolkningen og opptrer også ofte sammen med høyt blodtrykk (hypertensjon). Disse personene kan ha en høyere risiko for helseproblemer ved både høye og lave omgivelsestemperaturer, sammenlignet med de uten en sykdom. Årsakene kan være at deres hjerte, blodårer, nervesystem eller stoffskifte kan reagere annerledes enn hos friske personer.
Et nytt ph.d.-prosjekt vil fokusere på disse viktige temaene.
Mojdeh Rafieian begynte sine doktorgradsstudier ved Arbeidshelse i Nord i august 2023. Hun har en bakgrunn innen sykepleie og en mastergrad i global helse fra Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet i Trondheim, Norge.
Hennes doktorgradsforskning fokuserer på prosjektet med tittelen "Kardiovaskulære reaksjoner på kortvarig kulde- og varmepåvirkning hos personer med type 2 diabetes og hypertensjon." Målet er å undersøke hvordan type 2 diabetes og hypertensjon påvirker kardiovaskulære reaksjoner når kroppen er kortvarig utsatt for både kulde- og varmepåvirkning. Det andre målet er å undersøke sammenhengen mellom omgivelsestemperatur og sykehusinnleggelser for kardiovaskulære hendelser (hjerteinfarkt eller slag) blant personer med type 2 diabetes og hypertensjon. Mojdeh planlegger å benytte data fra "DiabColdHeat-studien," en laboratorieundersøkelse, samt data fra "Tromsøundersøkelsen," en befolkningsstudie som rekker tilbake til 1970-tallet.
Mojdehs veiledere er Tiina Ikäheimo, Anje Höper og Erlend Farbu ved Institutt for samfunnsmedisin (ISM) ved UiT Norges arktiske universitet, og det er også samarbeid med Universitetet i Oulu, Finland.
For mer informasjon, kontakt
Lenke til nyhet