Page 42 - UiT - Labyrint 04_2011

Basic HTML Version

42
•••
Labyrint 4/11
– Universitetet i Tromsø
– Før solgte vi mest melkesjokolade,
men nå begynner flere og flere å
interessere seg for den mørke sjoko-
laden. Ingenting er jo så godt som
mørk sjokolade, smiler eier av Sweet
Heart, Mette Mack.
Hun var ukjent med sjokoladens
innvirkning på hjernen før vi tok
kontakt, men hun merket tidlig at
folk har et sjokoladesug.
– Vi har mange stamkunder. Når de
kommer, vet vi hva de vil ha.
Noen kommer hver eneste uke for å
kjøpe sjokolade, andre kommer hver
dag!
Sweet Heart er en stor godtebutikk
med mange søte fristelser. Det nye
nå er at innehaveren av butikken re-
gistrerer at barn i større grad enn før
ønsker seg sjokoladebiter fra disken.
Julesjokolade
Nå i jula merker Mette Mack og kol-
legaene ekstra stor pågang. De jobber
intensivt med å fylle på i sjokolade-
disken.
– Vi merker en sterk økning nå mot
jul. Sjokoladen går fort unna, så vi
sliter ikke med at varene blir gamle,
ler hun.
Det vi sjokoladeelskere ønsker aller
mest nå i jula, er ifølge sjokolade-
selgeren en suveren vinner:
Sjokoladetrøfler!
Kilder:
AvenaNM, Rada P, Hoebel BG:
«Evidence for
sugar addiction: Behavioral and neurochemical
effects of intermittent, excessive sugar intake»,
Neuroscience & Biobehavioral Reviews (2008)
32:20-39
Burleigh R:
«Chocolate – Riches from the Rain-
forest», Harry N. Abrams (2002) NewYork
Kuwana E:
«Discovering the Sweet Mysteries of
Chocolate», Neuroscience for Kids StaffWriter
(2010)
Lippi D:
«Chocolate andmedicine: dangerous
liaisons?», Nutrition (2009) 25:1100-3
Miracle VA:
«Chocolate: The Health Food», Di-
mensions of Critical Care Nursing (2010) 29:108-9.
di Tomaso E, BeltramoM, Piomelli D:
«Brain
cannabinoids in chocolate», Nature (1996)
382:677-8
Kundene strømmer til Tromsøs største sjokoladedisk hos Sweet Heart. ­
I jula er sjokoladebitene ekstra ettertraktet.
Stor etterspørsel etter sjokolade
Foto: Therese Kristine Edvinsen