Page 41 - UiT - Labyrint 04_2011

Basic HTML Version

Universitetet i Tromsø –
Labyrint 4/11
•••
41
Aktuelt : Julegodt
Tekst: Elisabeth Øvreberg
Årsaken til at sjokolade tenner oss, er
at kakaobønnene inneholder det man
kaller "The love drug" – fenyletylamin.
Dette stoffet påvirker urhjernen, og vi
føler en tilfredshet og våkenhet. Puls og
blodtrykk øker, og følelsene man får kan
sammenlignes med forelskelse.
– Dersom sjokoladen smelter i munnen,
vil fenyletylamin absorberes direkte i
blodbanen og nå hjernen raskt. Husk
det når du spiser sjokolade, tipser Ravna
sjokoladetilhengerne. Hun advarer om at
noen er mer sensitive for fenyletylamin
enn andre, og at det kan gi amfetamin-
lignende oppførsel ved store doser.
– Fenyletylaminnivået vårt er faktisk
på topp ved orgasme, og noen studier
indikerer at individer med depresjon og
ADHD har lave konsentrasjoner.
Sjokolade er avstressende
I sjokolade finnes det flere skatter for
følelsene våre. Ved sjokoladespising får
du nemlig i deg stoffet anandamid, og
det påvirker hjernen på samme måte
som cannabis. Anandamid gir deg en
avstressende reaksjon. Du kan oppleve
lykkefølelse og smertelindring.
– Riktignok må du spise 12 kilo sjoko-
lade for å oppnå hasjrus, men sjokolade
inneholder de samme cannabislignende
stoffene som vi allerede har i hjernen.
Sjokoladeavhengighet
Noen føler avhengighet til sjokoladen.
Ravna forklarer at også det har sin natur-
lige forklaring, for sjokolade inneholder
koffein. Alle kaffeentusiaster vet at man
lett kan føle et sug etter kaffe, og at
koffein kan føre til abstinens. I tillegg
inneholder sjokoladen magnesium.
Får man et lavt magnesiumnivå i krop-
pen gir det oss faktisk PMS-symptomer.
Det kan forklare hvorfor menstruerende
kvinner vil ha sjokolade. Kanskje de rett
og slett trenger magnesium?
Sjokolade som medisin
Det var Columbus som innførte sjoko-
lade til Europa. Han kom over en kano
med kakaobønner i Sør-Amerika, og tok
skatten med seg hjem. Ifølge Ravna ble
dette svært populært blant kongehusene,
og kakao var dyrt.
– Sjokolade ble sett på som medisin,
og man mente sjokolade kunne kurere
enhver sykdom. Sjokolade ble raskt
hoffenes mest foretrukne drikk, og ble
ekstra populært da spanjolene kom på å
tilsette sukker.
Siden sjokolade som oftest inneholder
mye sukker, blir vi ekstra tiltrukket av
den. Sukker blir sett på som kroppens
egen morfin. Konsumering øker endofin-
nivået i hjernen og vi føler velbehag.
– Søtsaker er ikke sunt, men jeg vil
ikke fraråde folk å spise sjokolade. Mitt
tips er å spise små mengder, ikke hele
sjokoladeplata. Og kjøp mørk sjokolade.
Den inneholder de samme virkestoffene,
men mye mindre fett og sukker, avslutter
Ravna.
Sjokolade ­– må ha det, bare må ha det
Noen av KAKAOBØNNENES
INNHOLDSSTOFFER:
Fenyletylamin:
Ligner på dopamin
og amfetamin, gir eufori
Anandamid:
gir appetitt, smerte-
demping og lykkefølelse
Koffein:
Avhengighetsskapende,
øker våkenhet
Theobromin:
Øker følelse av
velbehag, antidepressiv
Antioksidanter:
Styrker immun-
systemet, reduserer betennelsestil-
stander
Magnesium:
Antistressmineral,
regulerer nervefunksjoner
Aina Westrheim Ravna anbefaler å kose seg med sjoko-
lade i små mengder, men det er kanskje vanskelig når det
er så mye godt å velge mellom?
Foto: Lasse Jangås