Page 32 - UiT - Labyrint 04_2011

Basic HTML Version

32
•••
Labyrint 4/11
– Universitetet i Tromsø
Tilsetningsstoffer blir tilsatt maten for å øke holdbarheten, erstatte
sukker, gi en bestemt smak, konsistens eller farge.
E-nummer er måten man i Europa katalogiserer disse stoffene på. Mange er skeptiske til e-stoffene, særlig hvis de er fremstilt
syntetisk i et laboratorium. – Enkelte opplever sågar e-nummersystemet som en konspirasjon til å skjule giftstoffer. Men det er
egentlig bare en forenkling av kompliserte kjemiske forbindelser. Og syntetisk fremstilte stoffer er ikke farligere enn de naturlig
forekommende, forsikrer kjemistudent Bjarte Aarmo Lund.
E-stoffer i julemat
Gløgg:
E150 er et fargestoff som ofte tilsettes drikkevarer og
sauser for å gi dem mørkere og dypere farge. I enkelte gløgg-
typer finner vi blant annet E150a – som er vanlig karamel-
lisert sukker. Men man kan også finne E150c som er sukker
karamellisert ved hjelp av ammoniakk. – Ammoniakk er en
base som hever pH-en på sukkerlaken. Dette fører til at kara-
melliseringen ved oppvarming av laken går fortere. Ammoni-
akk fordamper av seg selv og er ikke farlig i små mengder, sier
Aarmo Lund.
Julesylte:
Konserveringsmiddelet E262 (natriumacetat)
finner man blant annet i julesylte. Dette er en salt av eddik-
syre som har eget nummer - E260. Eddiksyre er den viktig-
ste organiske syren som forekommer i naturen. Den gjør
­næringsmidler surere og senker pH-verdien så mye at vekst
av gjær og bakterier blir hemmet. – Men det er begrenset hvor
mye eddiksyre du kan ha i et produkt før forbrukere syns det
er uakseptabelt, mener Bjarte Aarmo Lund. For å balansere
surheten blir de basiske acetater som E262 brukt som syre-
regulatorer; de gjør en smak som er for sur mildere.
Foto: Stabburet
Foto: Nortura