Page 33 - UiT - Labyrint 04_2011

Basic HTML Version

Universitetet i Tromsø –
Labyrint 4/11
•••
33
Tekst: Maja Sojtarić
Kjemiåret 2011
Rødkål:
E412 er nummeret på
fortykningsstoffet guarkjernemel
som man blant annet finner i
rødkål. Den utvinnes av frøene
til den tropiske guarplanten og
kalles også for plantegummi. Det
er billig og enkelt å bruke, løser
seg lett og raskt i kaldt vann og
danner en tyktflytende oppløs-
ning. Guar passerer tarmen uten
å bli tatt opp i kroppen.
Juleleverpostei:
E300 (askorbinsyre) finner man i jule-
leverpostei. Den kjenner man kanskje bedre som vitamin C.
Vitaminet brukes veldig mye fordi det er en antioksidant, det
vil si at den forhindrer at leverposteien harskner og foran-
drer farge. – Man kan nesten bruke ubegrensede mengder av
vitamin c i maten. Får du for mye i deg så skilles det bare ut i
urinen, sier Aarmo Lund.
Svisker:
Enkelte typer tørket frukt, som svisker, aprikoser
og rosiner, konserveres ved bruk av E220. Et annet navn på
stoffet er svoveldioksid – en gass som man vanligvis forbin-
der med forbrenning av olje og kull. Svoveldioksid motvirker
for eksempel at farger, vitaminer og aroma blir nedbrutt av
kontakt med surstoff. E220 er en av mange e-stoffer som av
myndighetene har fått en øvre dose for akseptabel daglig inn-
tak. Den er satt til 0,7 milligram per kilogram kroppsvekt.
Foto: Stabburet
Foto: Nortura
Foto: Nortura