Page Sec1:7 - Labyrint nr. 3 - 2012

t som fisk
Tungmetaller
Men er det ikke noen ulemper med
kjøttet. Hva med tungmetaller?
Vi sjekket dette, og det eneste vi fant
var kadmium i leveren, som hadde
høyere nivå en maksimumsgrensen
satt av EU. Da vi fant dette, gikk vi
videre og så på Helse- og levekårsun-
dersøkelsen i områder med samisk og
norsk bosetning, SAMINOR, men det
viser seg at leverkonsumet blant dem
som spiser mest reinsdyr er så lavt at
det ikke utgjør noen helsefare, forsi-
krer Hassan.
Kadmiumnivået i leveren blir kun
farlig dersom man spiser mer enn 2,7
kilo reinsdyrlever per måned, og det er
ytterst sjelden at noen spiser så store
mengder.
Begeistret matrådgiver
At reinsdyrkjøtt er så bra for oss,
gleder matrådgiver Magnus Tvedt-
Øresland ved Matprat, Opplysnings-
kontoret for egg og kjøtt.
Det er ekstremt hyggelig at et så
eksotisk kjøtt er så sunt, sier Tvedt-
Øresland som forteller at nordmenn
i gjennomsnitt spiser 300 gram i året.
Det vil si at vi spiser stort sett opp
kjøttet selv, og lite eller ingenting går
til eksport.
Reinsdyr er en flott råvare som sma-
ker mye, og kjøttet er nok forbundet
med høytidene.
Han forteller at Opplysningskontoret
for egg og kjøtt ikke har hatt fokus på
ernæringen i reinsdyrkjøttet.
Som regel spiser man jo reinsdyrkjøtt
med fløte og fetere meieriprodukter,
men det finnes helt klart sunnere må-
ter å tilberede kjøttet på. Reinsdyr er et
produkt med stort potensial, og det er
en klar etterspørsel. Denne høsten er
målet å rette oss mot kvalitetsbevisste
kvinner og menn mellom 30-55 år for
å gi dem informasjon om reinsdyr-
kjøttet som gir opplevelsen av å nyte
det beste og mest smakfulle fra norsk
natur, avslutter han.
Viltgryte med
reinsdyr
Tid: over 60 min
Lag en deilig og ujålete viltgryte med
reinsdyr. La viltgryten trekke en times
tid og utvikle masse god smak. Har
du ikke flatbiff kan du bruke benfritt
grytekjøtt eller reinsdyrstek.
Ingredienser (til 4 porsjoner)
750
g flatbiff av reinsdyr eller reins-
dyrstek
1
ts salt
½
ts pepper
2
ss hvetemel
2
ss smør til steking
150
g bacon i terninger
10
stk stjerneløk
2
båt finhakket hvitløk
200
g sopp
2
stk gulrot i terninger
1
stk persillerot i staver
2
stilk stilkselleri (stangselleri) i biter
4
dl viltkraft eller oksekraft
½
flaske rødvin
4
stk knuste einebær
1
stk laurbærblad
1
ts rosépepper
Slik gjør du
Skjær kjøttet i ca. 3 x 3 cm store ternin-
ger. Stek bacon og løk i en panne med
litt smør. Ha det over i gryten.
Stek sopp, selleri, gulrot og persillerot
og ha det i gryten.
Vend kjøttet i litt mel og brun det på
alle sider i et par omganger. Krydre
med salt og pepper.
Ha alt i gryten og hell over kraft, rød-
vin og resten av krydderet. Kok opp og
la det trekke på svak varme ca. 1 time
eller til kjøttet er mørt. Pynt gjerne
med hakkede urter.
Server gryten med potetstappe som er
tilsmakt med urter.
Oppskrift og bilde:
Universitetet i Tromsø –
Labyrint 3/12
•••
7
Aktuelt: Sunn mat
Tekst: Elisabeth Øvreberg