Page Sec1:6 - Labyrint nr. 3 - 2012

Årsaken til at reinsdyret er så sunt, kan være dyrets kosthold som stort sett består av lav om vinteren og grønne planter om sommeren. Foto: grida.no, Lawrence Hislop
REINSDYR
like su
Hvis du hører at middagen din skal
bestå av omega-3, omega-6, essensielle
fett-syrer, lite fett og B12, så tror du
sikkert at en tur i fiskedisken er den
eneste løsningen, men det er det
faktisk ikke. En fersk studie fra Uni-
versitetet i Tromsø viser at reinsdyr-
kjøtt er noe av det sunneste kjøttet
du kan legge på tallerkenen.
Reinsdyrkjøtt er faktisk veldig
sunt! Det inneholder mer enn dob-
belt så høye verdier av noen nærings-
stoff enn annet kjøtt, samtidig som
det kan sammenlignes med kylling i
fettinnhold, forteller stipendiat ved
Det helsevitenskapelige fakultet, Am-
mar Eltayeb Ali Hassan.
Analysert kjøttet nøye
I løpet av de siste årene har han analy-
sert kjøttet, leveren, talgen og bein-
margen til 131 reinsdyr i fire fylker og
14
beite­områder i Norge, og funnene
hans kan gi kostholdsbevisste mennes-
ker et smil om munnen.
Kjøttet inneholder de essensielle
fettsyrene som vi mennesker må skaffe
oss gjennom mat. Selv om fet fisk er
en viktig kilde til essensielle fettsyrer
i norsk kosthold, er nivåene på noen
av disse stoffene i reinkjøtt sammen-
lignbar med sjømat som torsk, krabbe,
blåskjell, østers og scampi. I tillegg
inneholder 100 gram reinsdyrkjøtt den
daglige anbefalte dosen av omega-3 og
6,
beskriver Hassan som er utdannet
veterinær.
Lite fett
Hassan har bodd 15 år i Norge, og han
har blitt glad i dette særnorske kjøt-
tet, for reinsdyrkjøttets helsegevinst
stopper ikke der. Med et fettinnhold
på kun to prosent, regnes det som
svært magert. Storfe har derimot ni
prosent fettinnhold og lam ligger på 17
prosent.
I tillegg inneholder reinsdyrkjøtt
mer enn dobbelt så mye vitamin B12
enn for eksempel kalv og lam. Vita-
min B12 er viktig å få gjennom kosten
for å forhindre blant annet blodman-
gel.
Årsaken til at reinsdyret er så sunt, kan
være dyrets kosthold som stort sett
består av lav om vinteren og grønne
planter om sommeren.
Lav forbedrer fordøyelsen på dyret,
og er også rikt på mineraler. Derfor
inneholder kjøttet høye mengder vita-
min B12, selen, sink og jern.
Reinsdyrkjøtt er faktisk noe av det magreste
kjøttet du kan spise. Kjøttet er i tillegg
sammenlignbart med fisk og sjømat når det
kommer til omega-3 og essensielle fettsyrer.
6
•••
Labyrint 3/12
Universitetet i Tromsø
Reinsdyr kan sammen­
lignes med kylling i
fettinnhold.
Ammar Eltayeb Ali Hassan