Årsaken til at reinsdyret er så sunt, kan være dyrets kosthold som stort sett består av lav om vinteren og grønne planter om sommeren. Foto: grida.no, Lawrence Hislop
REINSDYR
like su
Hvis du hører at middagen din skal
bestå av omega-3, omega-6, essensielle
fett-syrer, lite fett og B12, så tror du
sikkert at en tur i fiskedisken er den
eneste løsningen, men det er det
faktisk ikke. En fersk studie fra Uni-
versitetet i Tromsø viser at reinsdyr-
kjøtt er noe av det sunneste kjøttet
du kan legge på tallerkenen.
–
Reinsdyrkjøtt er faktisk veldig
sunt! Det inneholder mer enn dob-
belt så høye verdier av noen nærings-
stoff enn annet kjøtt, samtidig som
det kan sammenlignes med kylling i
fettinnhold, forteller stipendiat ved
Det helsevitenskapelige fakultet, Am-
mar Eltayeb Ali Hassan.
Analysert kjøttet nøye
I løpet av de siste årene har han analy-
sert kjøttet, leveren, talgen og bein-
margen til 131 reinsdyr i fire fylker og
14
beiteområder i Norge, og funnene
hans kan gi kostholdsbevisste mennes-
ker et smil om munnen.
–
Kjøttet inneholder de essensielle
fettsyrene som vi mennesker må skaffe
oss gjennom mat. Selv om fet fisk er
en viktig kilde til essensielle fettsyrer
i norsk kosthold, er nivåene på noen
av disse stoffene i reinkjøtt sammen-
lignbar med sjømat som torsk, krabbe,
blåskjell, østers og scampi. I tillegg
inneholder 100 gram reinsdyrkjøtt den
daglige anbefalte dosen av omega-3 og
6,
beskriver Hassan som er utdannet
veterinær.
Lite fett
Hassan har bodd 15 år i Norge, og han
har blitt glad i dette særnorske kjøt-
tet, for reinsdyrkjøttets helsegevinst
stopper ikke der. Med et fettinnhold
på kun to prosent, regnes det som
svært magert. Storfe har derimot ni
prosent fettinnhold og lam ligger på 17
prosent.
–
I tillegg inneholder reinsdyrkjøtt
mer enn dobbelt så mye vitamin B12
enn for eksempel kalv og lam. Vita-
min B12 er viktig å få gjennom kosten
for å forhindre blant annet blodman-
gel.
Årsaken til at reinsdyret er så sunt, kan
være dyrets kosthold som stort sett
består av lav om vinteren og grønne
planter om sommeren.
–
Lav forbedrer fordøyelsen på dyret,
og er også rikt på mineraler. Derfor
inneholder kjøttet høye mengder vita-
min B12, selen, sink og jern.
Reinsdyrkjøtt er faktisk noe av det magreste
kjøttet du kan spise. Kjøttet er i tillegg
sammenlignbart med fisk og sjømat når det
kommer til omega-3 og essensielle fettsyrer.
6
•••
Labyrint 3/12
–
Universitetet i Tromsø
Reinsdyr kan sammen
lignes med kylling i
fettinnhold.
Ammar Eltayeb Ali Hassan
“