Reinkjøtt som næringsmiddel
Prosjektet ble igangsatt i 2005 i form av et pilotprosjekt. Pilotprosjektet ble etterfulgt av en større studie i perioden 2008–2012 med et større antall kjøttprøver fra rein og bredere geografisk variasjon. Hensikten med prosjektet har vært å tilveiebringe mer kunnskap om rein som næringsmiddel og dets ernæringsmessige og helsemessige betydning. Bakgrunnen for studien har vært at det er liten dokumentasjon på nivåer av næringsstoffer og miljøgifter i reinkjøtt og organer fra rein som blir benyttet som mat.
Design og metode
Studien er en tversnittstudie. Prøvene (kjøtt, lever, talg og benmarg) var innhentet på reinslakterier etter standardiserte innsamlingsrutiner. Disse prøvene var analysert for næringsinnhold (fettinnhold, fettsyrer, vitaminer, mineraler) og miljøgifter (persistente organiske miljøgifter og tungmetaller).
Utvalg og datainnsamling
Prosjektet er basert på prøver fra 131 rein fra 14 beitedistrikter fordelt på 4 fylker (Finnmark, Troms, Nordland og Sør-Trøndelag) i Nord- og Midt-Norge. Prøvene var samlet inn i løpet av to forskjellige perioder 2004-2005 og 2008-2009. De fleste av prøvene var tatt fra rein fra Finnmark fordi Finnmark har den største andelen av reinbeitedistrikter i landet.
Forskning og funn
Data på næringsstoffer, tungmetaller og persistente organiske miljøgifter har vært publisert i internasjonale tidsskrifter. I tillegg, har en populærvitenskapelig artikkel på næringsstoffer og tungmetaller i kjøtt, lever, talg og marg fra rein blitt publisert i tidsskriftet Ottar og i publikasjonen "Korsen e det med helsa di? Gokte don leak rupmaha bearri?".
Resultatene viser at inntak av reinkjøtt og andre produkter fra rein kan bidra betydelig til at vi får dekket anbefalt inntak av flere viktige næringsstoffer. Videre, er kjøtt, lever, talg og benmarg fra rein trygt å spise med tanke på tungmetaller og persistente organiske miljøgifter, også fra rein som stammer fra beitedistrikter nært den russiske grensen og beitedistrikter med gruvevirksomhet og militær aktivitet. Reinkjøtt inneholder høyere nivåer av vitamin B12, vitamin E, jern og sink sammenlignet med kjøtt fra andre norske dyr. De geografiske forskjellene avdekket i denne studien var ikke store.
Publikasjoner
Doktorgradsavhandling
Hassan, Ammar Eltayeb Ali: Nutrients and toxic elements in semi-domesticated reindeer in Norway: Nutritional and food safety aspects. ISM skriftserie nr. 129, 2012. (ISBN 13: 978-82-90263-44-2).
Artikler
(Mar 2012) Hassan AA, Sandanger TM, Brustad M: Level of selected nutrients in meat, liver, tallow and bone marrow from semi-domesticated reindeer (Rangifer t. tarandus L.). Int J Circumpolar Health 2012, Vol. 71: 17997.
(Apr 2012) Hassan AA, Rylander C, Brustad M, Sandanger TM: Level of selected toxic elements in meat, liver, tallow and bone marrow of young semi-domesticated reindeer (Rangifer tarandus tarandus L.) from Northern Norway. Int J Circumpolar Health. 2012 Apr 4; 71(1): 18187, published online 4 Apr 2012.
(May 2012) Hassan AA, Brustad M, Sandanger TM: Concentrations and geographical variations of selected toxic elements in meat from semi-domesticated reindeer (Rangifer tarandus tarandus L.) in mid- and northern Norway: evaluation of risk assessment. Int J Environ Res Public Health. 2012 May; 9(5):1699-1714.
(May 2012) Hassan AA, Sandanger TM, Brustad M. Selected Vitamins and Essential Elements in Meat from Semi-Domesticated Reindeer (Rangifer tarandus tarandus L.) in Mid- and Northern Norway: Geographical Variations and Effect of Animal Population Density. Nutrients 2012, 4(7): 724-739. https://doi.org/10.3390/nu4070724.
(Dec 2013) Hassan AA, Rylander C, Brustad M, Sandanger TM. Persistent organic pollutants in meat, liver, tallow and bone marrow from semi-domesticated reindeer (Rangifer tarandus tarandus L.) in Northern Norway Acta Veterinaria Scandinavica 2013, 55:57.
(2013) Hassan AA, Rylander C, Sandanger TM, Brustad M. Copper, Cobalt and Chromium in Meat, Liver, Tallow and Bone Marrow from Semi-domesticated Reindeer (Rangifer tarandustarandus L.) in Northern Norway. Food and Public Health 2013, 3(3): 154-160.
(Juli 2021) Hassan AA, Haugdahl Nøst T, Brustad M, Sandanger TM. Concentrations and geographical patterns of persistent organic pollutants (POPs) in meat from semi-domesticated reindeer (Rangifer tarandus tarandus L.) in Norway. Science of The Total Environment, Volume 798, 2021, https://doi.org/10.1016/j.scitotenv.2021.149278.
Populærvitenskapelige arbeider
Brustad M, Hassan AA, Sandanger TM. Mattrygghet i nord. I «Samiske tall forteller 6. Kommentert samisk statistikk 2013”, kapittel 6. Kautokeino: Samisk høgskole 2013 (ISBN 978-82-7367-033-5) s.123-137.
Hassan AEA, Sandanger TM, Brustad M: Rein som næringsmiddel for mennesker. I “Broderstad AR, Silviken A (redaktører). Korsen e det med helsa di? Gokte don leak rupmaha bearri?”. Tromsø: Senter for samisk helseforskning, ISM, Det helsevitenskapelige fakultet, UiT Norges arktiske universitet 2015 (ISBN 978-82-996789-1-9) 59 s.
Hassan AA, Sandanger TM, Brustad M. Reinkjøtt - en næringsrik og trygg delikatesse fra nord. Ottar 2015, Volum 306, s. 25-29. https://uit.no/Content/492962/ammar.pdf
Medieoppslag
- Rein – en næringsbombe. Sagat 23.09.2020 (pluss-sak)
- Verdens sunneste kjøtt? I Arktisk julemat. Nordlys 08.11.2018
- Ferskt merke vil ta reinkjøttet fra fest til hverdag. Annonse. Harstad tidende 08.02.2018. HARSTAD TIDENDES MARKEDSAVDELING.
- Verdens sunneste kjøtt? – Nordlys 01.12.2016
- Dette er noe av det sunneste kjøttet du kan spise – KK 17.09.2016
- Supersunt kjøtt - Snåsanytt 02.02.2016
- Lite tungmetaller i reinkjøtt - NRK Sápmi 19.12.2015
- Reinsdyrkjøtt har like mye omega 3 som torsk og er like magert som kylling - Bergens Tidende 18.12.2015
- Reinsdyrkjøtt har like mye omega 3 som torsk og er like magert som kylling - Aftenposten 18.12.2015
- Reinkjøttets mottakelse i England - dailymail.co.uk 08.12.2015
- Reindeer meat is as healthy as fish - ScienceNordic 23.02.2013
- Kjøttet som er like sunt som fisk - KK 2013
- Reinsdyr like sunt som fisk - Pingvinen november 2012
- Supersunt reinsdyrkjøtt 08.11.2012
- Dette kjøttet er sunnest - ifinnmark.no 24.10.2012
- Dette kjøttet er sunnest - Avisa Nordland 24.10.2012
- Dette kjøttet er sunnest - Avisa Nordlys 24.10.2012
- Supersunt reinkjøtt - Helgelendingen 23.10.2012
- Sunt med reinsdyrkjøt - Framtida.no - 23.10.2012
- Supersunt reisndyrkjøtt - Regjeringen.no 22.10.12
- Reinsdyr like sunt som fisk - Forskning.no 20.10.2012
- Like sunt som fisk - iTromsø.no 19.10.12
- Reinkjøtt like sunt som fisk - NRK Sápmi 18.10.2012
- Reinkjøtt like sunt som fisk - World News 18.10.2012
- Supersunt reinsdyrkjøtt - Bladet kjøttbransjen 9, 2012
Kontakt
Ansvarlig for prosjektet er forsker Ammar E. Ali Hassan.
Vedlegg
Finansiering:
Prosjektet var finansiert av Reindriftens utviklingsfond (RUF) i Alta og Senter for samisk helseforskning (SSHF) i Tromsø.