Reinkjøtt som næringsmiddel


Prosjektet ble igangsatt i 2005 i form av et pilotprosjekt. Pilotprosjektet ble etterfulgt av en større studie i perioden 2008–2012 med et større antall kjøttprøver fra rein og bredere geografisk variasjon. Hensikten med prosjektet har vært å tilveiebringe mer kunnskap om rein som næringsmiddel og dets ernæringsmessige og helsemessige betydning. Bakgrunnen for studien har vært at det er liten dokumentasjon på nivåer av næringsstoffer og miljøgifter i reinkjøtt og organer fra rein som blir benyttet som mat.

English flag icon    Samisk flaggikon   

 

Design og metode

Studien er en tversnittstudie. Prøvene (kjøtt, lever, talg og benmarg) var innhentet på reinslakterier etter standardiserte innsamlingsrutiner. Disse prøvene var analysert for næringsinnhold (fettinnhold, fettsyrer, vitaminer, mineraler) og miljøgifter (persistente organiske miljøgifter og tungmetaller).

  

Utvalg og datainnsamling

Prosjektet er basert på prøver fra 131 rein fra 14 beitedistrikter fordelt på 4 fylker (Finnmark, Troms, Nordland og Sør-Trøndelag) i Nord- og Midt-Norge. Prøvene var samlet inn i løpet av to forskjellige perioder 2004-2005 og 2008-2009. De fleste av prøvene var tatt fra rein fra Finnmark fordi Finnmark har den største andelen av reinbeitedistrikter i landet.

 

 

 

Forskning og funn

Data på næringsstoffer, tungmetaller og persistente organiske miljøgifter har vært publisert i internasjonale tidsskrifter. I tillegg, har en populærvitenskapelig artikkel på næringsstoffer og tungmetaller i kjøtt, lever, talg og marg fra rein blitt publisert i tidsskriftet Ottar og i publikasjonen "Korsen e det med helsa di? Gokte don leak rupmaha bearri?". 

Resultatene viser at inntak av reinkjøtt og andre produkter fra rein kan bidra betydelig til at vi får dekket anbefalt inntak av flere viktige næringsstoffer. Videre, er kjøtt, lever, talg og benmarg fra rein trygt å spise med tanke på tungmetaller og persistente organiske miljøgifter, også fra rein som stammer fra beitedistrikter nært den russiske grensen og beitedistrikter med gruvevirksomhet og militær aktivitet. Reinkjøtt inneholder høyere nivåer av vitamin B12, vitamin E, jern og sink sammenlignet med kjøtt fra andre norske dyr. De geografiske forskjellene avdekket i denne studien var ikke store. 

 

Publikasjoner

 

Doktorgradsavhandling

Hassan, Ammar Eltayeb Ali: Nutrients and toxic elements in semi-domesticated reindeer in Norway: Nutritional and food safety aspects. ISM skriftserie nr. 129, 2012. (ISBN 13: 978-82-90263-44-2). 

 

Artikler

(Mar 2012) Hassan AA, Sandanger TM, Brustad M: Level of selected nutrients in meat, liver, tallow and bone marrow from semi-domesticated reindeer (Rangifer t. tarandus L.). Int J Circumpolar Health 2012, Vol. 71: 17997. 

(Apr 2012) Hassan AA, Rylander C, Brustad M, Sandanger TM: Level of selected toxic elements in meat, liver, tallow and bone marrow of young semi-domesticated reindeer (Rangifer tarandus tarandus L.) from Northern Norway. Int J Circumpolar Health. 2012 Apr 4; 71(1): 18187, published online 4 Apr 2012. 

(May 2012) Hassan AA, Brustad M, Sandanger TM: Concentrations and geographical variations of selected toxic elements in meat from semi-domesticated reindeer (Rangifer tarandus tarandus L.) in mid- and northern Norway: evaluation of risk assessment. Int J Environ Res Public Health. 2012 May; 9(5):1699-1714. 

(May 2012) Hassan AA, Sandanger TM, Brustad M. Selected Vitamins and Essential Elements in Meat from Semi-Domesticated Reindeer (Rangifer tarandus tarandus L.) in Mid- and Northern Norway: Geographical Variations and Effect of Animal Population Density. Nutrients 2012, 4(7): 724-739. https://doi.org/10.3390/nu4070724.

(Dec 2013) Hassan AA, Rylander C, Brustad M, Sandanger TM. Persistent organic pollutants in meat, liver, tallow and bone marrow from semi-domesticated reindeer (Rangifer tarandus tarandus L.) in Northern Norway Acta Veterinaria Scandinavica 2013, 55:57. 

(2013) Hassan AA, Rylander C, Sandanger TM, Brustad M. Copper, Cobalt and Chromium in Meat, Liver, Tallow and Bone Marrow from Semi-domesticated Reindeer (Rangifer tarandustarandus L.) in Northern Norway. Food and Public Health 2013, 3(3): 154-160. 

(Juli 2021) Hassan AA, Haugdahl Nøst T, Brustad M, Sandanger TM. Concentrations and geographical patterns of persistent organic pollutants (POPs) in meat from semi-domesticated reindeer (Rangifer tarandus tarandus L.) in Norway.  Science of The Total Environment, Volume 798, 2021, https://doi.org/10.1016/j.scitotenv.2021.149278.

   

Populærvitenskapelige arbeider

Brustad M, Hassan AA, Sandanger TM. Mattrygghet i nord. I «Samiske tall forteller 6. Kommentert samisk statistikk 2013”, kapittel 6. Kautokeino: Samisk høgskole 2013 (ISBN 978-82-7367-033-5) s.123-137.

Hassan AEA, Sandanger TM, Brustad M: Rein som næringsmiddel for mennesker. I “Broderstad AR, Silviken A (redaktører). Korsen e det med helsa di? Gokte don leak rupmaha bearri?”. Tromsø: Senter for samisk helseforskning, ISM, Det helsevitenskapelige fakultet, UiT Norges arktiske universitet 2015 (ISBN 978-82-996789-1-9) 59 s.

Hassan AA, Sandanger TM, Brustad M. Reinkjøtt - en næringsrik og trygg delikatesse fra nord. Ottar 2015, Volum 306, s. 25-29. https://uit.no/Content/492962/ammar.pdf

 

Medieoppslag

 

Kontakt

Ansvarlig for prosjektet er forsker Ammar E. Ali Hassan

 

Vedlegg



Finansiering:

Prosjektet var finansiert av Reindriftens utviklingsfond (RUF) i Alta og Senter for samisk helseforskning (SSHF) i Tromsø.