Doktorgradsarbeidet undersøker formidling av kvensk kulturarv ved Vadsø museum – Ruija kvenmuseum. Arbeidet inkluderer tre analyser. Analysene tar for seg prosesser som museet, ansatte og brukere står i når kulturarv som særlig knyttes til den nasjonale minoriteten skal formidles.
Formidling i dialog
Museumsformidling er operasjonalisert som et samspill mellom museets representant(er) i en gitt formidlingssituasjon og museets brukere, der det er noe som kommuniseres mellom partene. I et slikt perspektiv ligger det en forståelse av formidling som en dynamisk aktivitet som hele tiden utformes i dialog med omgivelsene der aktivitetene tar form.
Formidling er noe som gjøres og skapes, med betydning for hvordan museers arbeid med nasjonale minoriteter og kulturarv kan forstås som sosialt skapende handlinger.
Museet bidrar til aktualisering
Hovedfunn fra prosjektet viser hvordan museets formidlingsaktiviteter bidrar til å aktualisere, gjenreise, videreformidle og/eller forstyrre kunnskapsprosesser om kulturarv som har vært gjemt eller glemt som følge av statens systematiske fornorskningspolitikk rettet mot kvener.
Samarbeid som strategi
Øyen argumenterer for at museumsformidling og kulturarvsprosesser spiller en sentral rolle i det pågående arbeidet med å ta tilbake og synliggjøre kvenske kulturuttrykk. Samtidig problematiserer hun hvordan museet forholder seg til kulturpolitiske forventinger og føringer som i liten grad er utformet for å ivareta nasjonale minoriteter.
Særlig trekker hun frem hvordan museets samarbeid med eksterne aktører er en strategi som både muliggjør og begrenser kveners medvirkning i egne kulturarvsprosesser.
Formidling ikke en nøytral aktivitet
Doktorgradsprosjektet viser også hvordan museets formidling setter i spill en rekke spenningsforhold når flere krav, forventninger og føringer møtes. Museumsformidling er ikke en nøytral aktivitet, og det å skape rom for kulturarv knyttet til kvener betyr noe.
Doktorgradsarbeidet er et bidrag til en museumsfaglig debatt om hvordan nasjonale minoriteter formidles, samt et innspill til diskusjon om hvilken betydning kulturarv spiller i formidlingsprosessene og vice versa.
——
Disputas og prøveforelesning den 5.desember
Disputasen foregikk i Alta den 5.12.2023 og kunne også følges digitalt. Se mer informasjon her: https://uit.no/tavla/artikkel/831336/disputas_gyrid_oyen
Samme dag holdt Gyrid Øyen prøveforelesning over følgende emne: «På hvilke måter kan museer med spesiell innretning som minoritetsinstitusjoner virke som samfunnsaktører i en flerkulturell kontekst?» Prøveforelesningen fant også sted i Alta, og kunne følges digitalt: https://uit.no/tavla/artikkel/831445/proveforelesning_gyrid_oyen