Hva er det som gjør at bakterier vi vanligvis lever helt fint med plutselig blir både sykdomsfremkallende og antibiotikaresistent?
Hva er det som gjør at bakterier vi vanligvis lever helt fint med plutselig blir både sykdomsfremkallende og antibiotikaresistent?
Utvikling av antibiotikaresistens er i stor grad knyttet til spesifikke genetiske varianter (høyrisikokloner) i de fleste bakteriearter. Disse klonene har i dag spredt seg over hele verden, og ved Universitetet i Oslo vil forskere ta for seg E.coli, en bakterie som normalt er vår venn. Den er nyttig i fordøyelsesprosessen, og den bidrar til at farlige bakterier ikke får formere seg i tarmene våre.
Men over tid har det blitt dannet noen varianter av E.coli med sykdomsfremkallende egenskaper og som kan forårsake dødelige infeksjoner i blod og urinveier. E.coli har også begynt å bli motstandsdyktig mot antibiotika, og bakterien er definert som spesielt viktig av WHO i forhold til forskning på antibiotika og antibiotikaresistens.
– Skal vi klare å stoppe utvikling og spredning av antibiotikaresistens må vi øke forståelsen av hvordan og hvorfor slike høyrisiko kloner oppstår og spres, sier professor Jukka Corander, som leder Oslo-prosjektet.
– I prosjektet vil vi benytte en systembiologisk tilnærming for å forstå hva som ligger bak seleksjon, evolusjon og utbredelse av E. coli høyrisikokloner, sier Corander.
Formålet med prosjektet er å danne grunnlag for fremtidig risikovurdering av eksisterende og nye bakteriekloner, forbedre overvåkning og diagnostikk, samt utrede nye mulige behandlingsstrategier for å begrense utbredelse av antibiotikaresistens.
Prosjektet er et samarbeidsprosjekt med UiT – Norges Arktiske Universitet og Nasjonal kompetansetjeneste for påvisning av antibiotikaresistens ved Universitetssykehuset Nord-Norge (UNN). Prosjektet er finansiert 50/50 av UiT og Universitetet i Oslo.
Internasjonalt samarbeid inkluderer forskningsgrupper ved University of Birmingham, Storbritannia og Houston Methodist Hospital i USA.