Skriv ut Lukk vindu


 

Vår 2025

JUR-3614 Arbeidsrett - 15 stp


Ansvarlig enhet

Det juridiske fakultet

Emnetype

Emnet inngår i femårig master i rettsvitenskap ved UiT Norges Arktiske Universitet. Emnet kan tas av fakultetets studenter som en del av den valgfrie delen på femte avdeling, jf. Studieplan for graden Master i rettsvitenskap ved UiT. For fakultetets studenter forutsettes det bestått tredje avdeling master i rettsvitenskap.

Emnebeskrivelsen må ses i sammenheng med Studieplan for graden Master i rettsvitenskap ved UiT, Fagbeskrivelse for femte avdeling og Reglementet for den valgfrie delen av masterstudiet i rettsvitenskap ved UiT.


Innhold

Pensum og undervisning i spesialfaget bygger videre på den rettslige forståelsen som studentene har tilegnet seg i løpet av studiet, herunder særlig deres metodiske kunnskaper og ferdigheter, samt kunnskaper om avtale- og kontraktsrett fra første og tredje avdeling. Faget tar opp rettsforholdet mellom arbeidstaker og arbeidsgiver (den individuelle arbeidsavtalen), og de rettsregler som gjelder arbeidslivet organisasjoner som inngåelse og oppsigelse av tariffavtaler (den kollektive arbeidsavtalen). Videre behandles reglene om likebehandling og diskrimineringsvern, arbeidstakervern og arbeidsmiljø, arbeidsgivers styringsrett og arbeidstakernes medbestemmelsesrett.

Opptakskrav

Emnet kan inngå i den valgfrie delen av masterstudiet i rettsvitenskap, og kan tas av fakultetets studenter som har bestått tredje avdeling.

Andre kan etter søknad gis opptak til emnet, jf. Reglement for den valgfrie delen av masterstudiet i rettsvitenskap. Opptakskravet er fullført bachelorgrad eller tilsvarende utdanning (180 studiepoeng). Søker må kunne dokumentere minimum 80 studiepoeng i juridiske emner.

For informasjon om søknadsprosess for studenter utenfor programmet master i rettsvitenskap, se Fellestjeneste for opptak sine sider om masterenkeltemner.


Hva lærer du

Kunnskap

Etter bestått spesialfag har studenten:

Ferdigheter

Etter bestått spesialfag kan studenten:

Generell kompetanse

Etter bestått spesialfag kan studenten:


Undervisnings- og eksamensspråk

Undervisning og eksamensspråket er som hovedregel norsk.

Undervisning

Undervisningen gis som utgangspunkt i form av forelesninger (16 timer) og seminar (14 timer), til sammen 30 timer. Undervisningen, særlig seminarene, er problembasert og fordrer stor grad av aktivitet fra studentenes side.

Dersom det er mindre enn 4 undervisningspåmeldte studenter i emnet, vil det ikke bli arrangert undervisning.