Skriv ut | Lukk vindu |
Høst 2024
JUR-3612 Prosedyrekonkurranse - 15 stp
Ansvarlig enhet
Emnetype
Emnet inngår i femårig master i rettsvitenskap ved UiT Norges Arktiske Universitet. Emnet kan tas av fakultetets studenter som en del av den valgfrie delen på femte avdeling, jf. Studieplan for graden Master i rettsvitenskap ved UiT. For fakultetets studenter forutsettes det bestått tredje avdeling på masterstudiet i rettsvitenskap.
Emnebeskrivelsen må ses i sammenheng med Studieplan for graden Master i rettsvitenskap ved UiT, Fagbeskrivelse for femte avdeling og Reglementet for den valgfrie delen av masterstudiet i rettsvitenskap ved UiT.
Andre studenter kan etter søknad gis opptak til emnet.
Innhold
Opptakskrav
Emnet kan inngå i den valgfrie delen på femte avdeling, og kan tas av fakultetets studenter som har bestått tredje avdeling master i rettsvitenskap.
Andre kan etter søknad gis opptak til emnet, jf. Reglement for den valgfrie delen av masterstudiet i rettsvitenskap. Opptakskravet er bestått 3. avdeling på 5-årig master i rettsvitenskap.
For informasjon om søknadsprosess for studenter utenfor programmet master i rettsvitenskap, se Fellestjeneste for opptak sine sider om masterenkeltemner.
Hva lærer du
Kunnskap
Etter bestått spesialfag har studenten:
- Avansert kunnskap om teori for prosedyreteknikk. Herunder inngående kunnskap om problemformulering, argumentasjonsteknikk og påstandsformulering.
- Avansert kunnskap om rettssalskulturen for den type sak de er bedt om å føre. Herunder inngående kunnskaper om hvilken opptreden som er forventet av en prosessfullmektig på det enkelte trinn av saken.
- Avansert kunnskap om det konkrete rettsspørsmål som det skal prosederes over, for eksempel ytringsfrihet, hvis dette er tema for prosedyrekonkurransen.
- God kunnskap om problemstillingens større kontekst, for eksempel menneskerettigheter hvis problemstillingen er ytringsfrihet.
- God kunnskap om prosessreglene for den type sak de skal føre.
- God kunnskap om aktørene i saken, herunder partenes perspektiv på selve prosessen.
Ferdigheter
Etter bestått spesialfag kan studenten:
- Bringe inn og få fremdrift i en sak for domstolen.
- Vite hvordan man opptrer ovenfor en dommer og andre aktører i en rettssal.
- Fremstille det rettslige innholdet i en sak slik at den gir et forsvarlig avgjørelsesgrunnlag, herunder kunne legge ned en korrekt påstand.
- Argumentere på en rettslig overbevisende måte, herunder balansere partens interesse med det juridisk forsvarlige.
- Ha forståelse for hvordan en rettsprosess påvirker partene (de sivile).
- Bruke tilegnede kunnskaper til å holde seg faglig oppdatert fremover og til å videreutvikle sine ferdigheter innenfor faget prosedyre.
- Identifisere og reflektere over yrkesetiske dilemma som arbeid overfor en domstol kan lede til.
Generell kompetanse
Etter bestått spesialfag kan studenten:
- Anvende de ovennevnte kunnskapene og ferdighetene om forberedelse og gjennomføring av en prosedyre individuelt og i samarbeid med andre,
- Kommunisere det rettslige innholdet i en sak slik at den gir et forsvarlig avgjørelsesgrunnlag, herunder kunne legge ned en korrekt påstand.
- Anvende kunnskaper og ferdigheter tilegnet gjennom prosedyrekonkurransen på alle rettsområder og til alle arbeidsoppgaver og prosjekter hvor det er relevant
- Identifisere og reflektere over yrkesetiske dilemma som arbeid med prosedyre særlig kan lede til, og håndtere disse på en forsvarlig måte