Skriv ut | Lukk vindu |
Vår 2024
JUR-3614 Arbeidsrett - 15 stp
Ansvarlig enhet
Emnetype
Emnet inngår i femårig master i rettsvitenskap ved UiT Norges Arktiske Universitet. Emnet kan tas av fakultetets studenter som en del av den valgfrie delen på femte avdeling, jf. Studieplan for graden Master i rettsvitenskap ved UiT. For fakultetets studenter forutsettes det bestått tredje avdeling master i rettsvitenskap.
Emnebeskrivelsen må ses i sammenheng med Studieplan for graden Master i rettsvitenskap ved UiT, Fagbeskrivelse for femte avdeling og Reglementet for den valgfrie delen av masterstudiet i rettsvitenskap ved UiT.
Innhold
Opptakskrav
Emnet kan inngå i den valgfrie delen av masterstudiet i rettsvitenskap, og kan tas av fakultetets studenter som har bestått tredje avdeling.
Andre kan etter søknad gis opptak til emnet, jf. Reglement for den valgfrie delen av masterstudiet i rettsvitenskap. Opptakskravet er fullført bachelorgrad eller tilsvarende utdanning (180 studiepoeng). Søker må kunne dokumentere minimum 80 studiepoeng i juridiske emner.
For informasjon om søknadsprosess for studenter utenfor programmet master i rettsvitenskap, se Fellestjeneste for opptak sine sider om masterenkeltemner.
Hva lærer du
Kunnskap
Etter bestått spesialfag har studenten:
- Avansert kunnskap om rettsreglene og rettskildene som gjelder den individuelle arbeidsavtalen, den kollektive arbeidsavtalen og tariffavtalesystemet, lovgivningen om likebehandling og diskrimineringsvern, arbeidervern og arbeidsmiljø samt arbeidsgivers styringsrett og arbeidstakernes medbestemmelsesrett.
- God kunnskap om det idemessige grunnlaget for arbeidsretten.
- God kunnskap om norsk arbeidsrettslig lovgivnings relasjon til internasjonal særlig europeisk rett, herunder bl.a. ILO-konvensjoner og EØS-retten.
- Kunnskap om arbeidsrettslig saksbehandling.
Ferdigheter
Etter bestått spesialfag kan studenten:
- Identifisere og analysere arbeidsrettslige problemer av teoretisk eller praktisk art på en metodisk og etisk forsvarlig måte, herunder utrede og vurdere relevant faktum.
- Anvende norske og i viss utstrekning internasjonale rettskilder på en kritisk og selvstendig måte.
- Foreta kritisk vurdering av gjeldende rett og drøfte behov for endringer.
- Organisere og anvende omfattende og kompleks informasjon, og herunder evne å dele problemstillinger opp i underproblemstillinger.
Generell kompetanse
Etter bestått spesialfag kan studenten:
- Anvende de ovennevnte kunnskapene og ferdighetene i arbeidsrett individuelt og i samarbeid med andre,
- Kommunisere arbeidsrettslige resonnementer på en tydelig og presis måte, skriftlig og muntlig til fagfellesskapet og allmennheten
- Anvende arbeidsrettslige kunnskaper og ferdigheter på alle rettsområder og til alle arbeidsoppgaver og prosjekter hvor det er relevant
- Identifisere og reflektere over yrkesetiske dilemma som arbeid med arbeidsrettslige problemstillinger særlig kan lede til, og håndtere disse på en forsvarlig måte
Undervisnings- og eksamensspråk
Undervisning
Undervisningen gis som utgangspunkt i form av forelesninger (16 timer) og seminar (14 timer), til sammen 30 timer. Undervisningen, særlig seminarene, er problembasert og fordrer stor grad av aktivitet fra studentenes side.
Dersom det er mindre enn 4 undervisningspåmeldte studenter i emnet, vil det ikke bli arrangert undervisning.