Skriv ut Lukk vindu


 

Vår 2023

REL-1050 Teori og metode - 10 stp


Ansvarlig enhet

Institutt for arkeologi, historie, religionsvitenskap og teologi

Emnetype

Emnet er obligatorisk for studenter på bachelorprogram i religionsvitenskap og teologi, og for studenter på lektorutdanning med studieretning eller fag 2 i religionsvitenskap. Emnet kan tas som enkeltemne og inngå i andre studieprogrammer.

Studiepoengreduksjon

REL-1050 Teori og metode I 10 stp

Innhold

Hvilke spørsmål er religionsvitere opptatt av? Hva er aktuelle kilder for religionsvitenskapelige studier? Hvilke metoder og teorier brukes i utforskningen av dem?

Religionsvitenskapen forholder seg i prinsippet til hele historien, overalt i verden. Emnet introduserer dette brede feltet, gjennom et fokus på aktuelle spørsmål, begreper, metoder, teorier og kilder. Vekten er lagt på nyere faghistorie, og på religionshistoriske, religionsantropologiske og religionssosiologiske tilnærminger.

Sentrale tematikker: kritiske perspektiver, kommunikasjon, tekst, tolkning, postkolonialisme, feltarbeid, kildekritikk, materialitet, sted, mening, makt, symboler, ritualer, myter, identitet, samfunn, klasse, økonomi, politikk, etnisitet, natur, økologi.


Søknadsfrist

1. juni for emner som tilbys i høstsemesteret. 1. desember for emner som tilbys i vårsemesteret.

Opptakskrav

Generell studiekompetanse eller realkompetanse.

Søknadskode 9199 - enkeltemner lavere grad.


Hva lærer du

Etter bestått emne har studentene følgende læringsutbytte

Kunnskap

Studenten har kunnskap om:

Ferdighet

Studenten kan:


Undervisnings- og eksamensspråk

Undervisningsspråket er normalt norsk. Enkelte av forelesningene kan bli gitt på andre skandinaviske språk eller engelsk.

Eksamensspråket er normalt norsk, men det kan også gis anledning til å gjennomføre eksamen på andre skandinaviske språk eller engelsk.


Undervisning

Undervisningen består av ca. 20 timer undervisning i tilknytning til pensum, i form av forelesninger/seminarer. Det forutsettes aktiv studentdeltagelse. Studentene oppfordres til egenaktivitet, og vil få hjelp til etablering av kollokviegrupper.

Kvalitetssikring av emnet Alle emner evalueres en gang i løpet av programperioden. Programstyret avgjør hvilke emner som skal evalueres av studenter og lærer per år.


Dato for eksamen

Hjemmeeksamen utlevering 08.06.2023 innlevering 15.06.2023

Eksamensdato er foreløpig og vil kunne bli endret. Endelig eksamensdato kunngjøres ved oppslag på det enkelte fakultet primo mai for vårsemesteret og primo november for høstsemesteret.