De samlet sammen skjørbuksurt før
snøen kom, og spiste det rått. Koker
du det mister du nemlig vitaminene.
Samtidig la de ut på lange roturer et par
ganger i løpet av vinteren for å skaffe
ferskt reinsdyrkjøtt, og da kokken ble syk
ble han beordret til å spise revekjøtt, sier
Nævestad.
Hvalen forsvant
Taktikken holdt og alle syv kom vel-
berget hjem etter strabasene. De syv på
Jan Mayen hadde vært mindre heldig
og omkom alle sammen. Nederlenderne
konkluderte med at vinterklimaet på
­
Svalbard måtte være enklere å tåle, og
sløyfet overvintring på Jan Mayen året
etter.
Året etter sendte nederlenderne syv nye
barske overvintrere, men disse rakk ikke
å sanke inn skjørbuksurt. De fikk heller
ikke tak i ferskt kjøtt, og allerede i februar
var de alle døde.
I 1650 hadde rovdriften på hvalen gjort
at det nesten ikke var dyr å finne langs
kysten, og hvalfangsten flyttet ut på åpent
hav opp mot iskanten. De som døde
under denne fangsten ble oppbevart på
skipet og begravd på Svalbard på vei
hjem.
Ble du gravlagt på Svalbard i de dager,
fikk du aldri besøk på graven av kona
eller ungene dine. Det blir bare et glemt
sted, uten en minnestein, ikke engang i
vigslet jord. Det var ganske harde bud på
den tiden, sier Tora Hultgreen.
Kilder:
W. MartinConway,
Early Dutch and English voyages
to Spitsbergen in the 17th century
(1904)
Kristin Prestvold,
Smeerenburg Gravneset
(2001)
Universitetet i Tromsø –
Labyrint 4/12
•••
25
Gamle kulturminner på Svalbard blir gjerne liggende som en del av landskapet i det kalde, tørre klimaet. I Smeeren-
burg, er en mengde trerester strødd utover stranda, samt rester av de store kokekjelene, det eneste som i dag er tilbake
etter de travle hvalfangststasjonene. Foto: Linn Sollied Madsen