Han slapper av når han
er på reise, bortsett fra
når han er ute på havet.
Da blir han lett sjøsyk.
Ikke så gunstig når
sjømat er en lidenskap.
– Favoritt’n om sommarn e nyfeska sei.
Torsken har også mange fantastiske
smaksopplevelsa, og i går hadde vi førr
eksempel boknafesk heime. I januar e dæ
fersk skreimølja. Så dæ finnes sjømat for
enkvær anledning.
Sjømaten. Det er der hans hjerte ligger
– hos det som skal ut på middagsbordet.
Fisk har en tendens til å bli et tilbake-
vendende tema når Terje E. Martinussen
prater. Han er en høyreist mann, og med
sorte briller og pen dressjakke står han i
lokalene til Norges sjømatråd (tidligere
Eksportutvalget for fisk) og ser ut som
enhver annen næringslivsleder fra Oslo-
gryta.
Men den påfallende brede vesterål-dialek-
ten røper at han slett ikke har sine røtter
der. Trolig er han klar over at folk legger
merke til det.
– Med en sånn grunnleggende dialekt kan
jeg jo ikke skjule hvor jeg er fra, sier han
med et smil.
Terje E. Martinussen,
sier du kan-
skje – hvem er det? Det er nok ikke alle
som har hørt om han, men norsk sjømat
har alle nordmenn hørt om. Og denne
mannens jobb er å få deg og meg – og alle
andre rundt om i verden til å ha norsk sjø-
mat på middagsbordet enda flere dager i
uka. Til tross for at fiskerinasjonen Norge
eksporterte sjømat for hele 53 milliarder
kroner til 130 land i fjor, spiser både nord-
menn og resten av verdens befolkning
ifølge Martinussen på langt nær nok.
– Nei, vi bør spise enda mer, erklærer han
med overbevisning og setter seg i stolen
på sitt sparsommelig innredede kontor, og
lener seg lett fram over bordet.
Han forteller at akkurat nå jobber for ek-
sempel Sjømatrådet hardt med å få fisken
inn i barnehager og skoler i Norge. Målet
er at barn skal lære seg å sette stor pris på
den allerede mens de er små. Det er nem-
lig en seiglivet myte at barn ikke liker fisk.
– Og den myten er gjerne foreldreskapt.
Unger liker fisk når de får det servert på
en god måte og gjerne når de selv har fått
være med å tilberede den. Og i tillegg er
det en myte at fisk er vanskelig å lage. Vi
tar livet av den myten også. Fisken er jo
verdens letteste å få til! Du trenger kort
varmebehandling, og sånn sett er det et
hurtig måltid. Bare det at vi nå har fått
benfri filet er et stort framskritt.
– Men vi spiser da mer fisk i Norge enn i
mange andre land?
– Jo, det gjør vi, men likevel bør vi – sett
fra et ernæringsmessig synspunkt – spise
enda mer fisk. Ei god folkehelse tilsier et
enda større inntak. Vi ligger vel på 24-25
kilo filet per person i året. Det er høyt i
verdensmålestokk, men fortsatt langt etter
kjøttforbruket.
Det er ingentvil om
at denne man-
nen er glad i fisk – og i jobben sin som
leder av Sjømatrådet. Kanskje ikke så rart
når man er oppvokst i en fiskerikommu-
ne, der alle naboene var fiskere, de fleste
onklene hans var fiskere, og faren hans var
også fisker i flere år før han tok seg arbeid
på land. Veldig mye dreide seg om fisk da
han vokste opp i Bø i Vesterålen. Var det
ikke slik at han egentlig skulle bli fisker
han også?
– Fra jeg var liten gutt hadde jeg stor
interesse av fiskebåter og syntes det var et
spennende miljø. Samtidig visste jeg tidlig
at jeg ble sjøsyk i båt. Det å være fisker
betyr mye slit hvis man er sjøsyk, og det
Navn: terje m. martinussen
Alder: 56
Hva: Administrerende direk-
tør i Norges sjømatråd
Universitetet i Tromsø –
Labyrint 2/12
•••
39
Alle frarådde meg å bli fisker, for det var et hardt og
usikkert liv. Nei, oppfordringa hjemme gikk på å ta
utdanning. Så jeg begynte på Norges fiskerihøgskole.
Får fisken i disken
“