Utelatt helse- og omsorgshjelp
Tidligere forskning viser at utelatt helse- og omsorgshjelp er vanlig i helse- og omsorgstjenestene i mange land. Misforhold mellom bemanning og hjelpebehov/pleietyngde, samt kompetanseutfordringer i tjenestene, kan være medvirkende årsaker til at helse- og omsorgshjelpen blir ufullstendig. Det er behov for flere studier om fenomenet i de kommunale helse- og omsorgstjenestene, og det er lite belyst i en norsk kontekst. Det overordnede prosjektet består av flere delprosjekter som gjennomføres i perioden september 2021 til juni 2025. Prosjektene er gjennomført på oppdrag fra Helsedirektoratet og ledes av professor Rose Mari Olsen ved Senter for omsorgsforskning, midt / Nord universitet. Ansatte ved alle fem regionale Senter for omsorgsforskning samarbeider om gjennomføringen og publisering.
I første prosjekt (2021 - 2022) undersøkte vi omfanget av utelatt helse- og omsorgshjelp og kompetansebehov i sykehjem. Forskningsprosjektet inkluderte to delstudier. I første delstudium gjennomførte vi en digital spørreundersøkelse blant ansatte i sykehjem. Hensikten var å undersøke forekomst og typer av utelatt helse- og omsorgshjelp, og identifisere mulige sammenhenger mellom utelatt helse- og omsorgshjelp og karakteristika ved ansatte og sykehjemmene. I andre delstudium, en intervjustudie blant ledere i sykehjem, undersøke vi hvordan ledere håndterer balansen mellom pasientbehov, kompetanse og kapasitet i sykehjem. Rapporten med resultater fra prosjektet finnes her.
Andre prosjekt (2023) omhandlet ledelse, pasientsikkerhet og utelatt helse- og omsorgshjelp i sykehjem. I prosjektet undersøkte vi ledertetthet i norske sykehjem sammenliknet med andre kommunale sektorer ved å anvende aggregerte registerdata fra KS' PAI-register. Videre brukte vi data fra spørreskjemaundersøkelsen i første delprosjekt til å undersøke sammenhenger mellom utelatt helse- og omsorgshjelp, lederspenn, pasientsikkerhetskultur og karakteristikker ved ansatte. I siste delstudie brukte vi intervjudata fra første delprosjekt til å undersøke hvilke forhold som hemmer og fremmer mellomlederes muligheter for å bygge kultur for åpenhet og læring i sykehjem. Rapporten med resultater fra prosjektet finnes her.
I tredje prosjekt utvider vi perspektivet og skal undersøke utelatt helse- og omsorgshjelp og pasientsikkerhetskultur i hjemmebaserte tjenester. Vi skal sende ut et elektronisk spørreskjema til ansatte i tjenestene i flere norske kommuner for å kartlegge forekomst og sammenhenger mellom utelatt helse- og omsorgshjelp, ansattes opplevelse av pasientsikkerhetskultur på sin arbeidsplass og karakteristikker ved ansatte. Vi skal videre utforske forståelser av rapportering og håndtering av avvik i både sykehjem og hjemmebaserte tjenester. Denne delstudien er en casestudie, og vi skal intervjue ansatte og ledere i de ulike tjenestene i fem norske kommuner. Prosjektet er ferdig i juni 2025.
Der er publisert flere populærvitenskapelige bidrag og reportasjer i nasjonale media basert på resultater fra de to første prosjektene:
Aftenposten 13.02.2023: Sykehjemsansatte rekker ikke å hjelpe beboere med elementære behov
Aftenposten 13.02.2023: Vi vet bedre, så hvorfor lar vi det skje?
KK 14.02.2023: Å utelate helse- og omsorgshjelp er vanlig, avslører ny rapport
Aftenposten 06.05.2024: Hvorfor er det så få ledere på sykehjemmene?
Kommunal Rapport 29.05.2024: Ledelse i sykehjem er nedprioritert
Medlemmer:
Finansiering:
Helsedirektoratet