PhD prosjekt: Palliasjon i kreftbehandling i rurale strøk
Åtte millioner dør av kreft hvert år, men bare 14 % får dekket behovet for palliativ behandling på slutten av livet. Behovet for palliative tjenester forventes å øke fordi befolkningen blir eldre, behandlingene blir bedre og folk lever lenger med kreft.
Førti til seksti prosent av verdens befolkning bor i distrikter i rurale områder med spredt befolkning, langt fra sykehus og spesialiserte helsetjenester, hvor familier har en sentral rolle i palliasjon i hjemmet. Tilgang til helsetjenester ofte begrenset i distriktene, og helsepersonells kunnskap om palliasjon begrenset. På slutten av livet ønsker de fleste å bo i sitt eget hjem, likevel dør de fleste på helseinstitusjoner. Forskning viser at pårørendes rolle kan være særlig krevende i rurale strøk langt fra sykehus og spesialiserte helsetjenester. Det etterlyses mer kunnskap om utfordringer som pårørende møter som omsorgsgivere i rurale strøk.
Ph.d.-prosjektet «Homebased palliative cancer care at the end of life in rural areas» ved UiT, Norges Arktiske Universitet utforsker hvordan voksne pårørende til kreftpasienter i distriktene opplever lindrende behandling og omsorg i hjemmet ved livets slutt. Formålet med prosjektet er å få mer kunnskap om rurale familiers behov og gi anbefalinger for helsepolitikk, klinisk praksis og forskning. Innblikk i pårørendes preferanser vil kunne gi kunnskap om hvordan man kan støtte familiene, slik at flere pasienter kan få en verdig siste tid hjemme og bedre mulighet til hjemmedød.
Metoder for innsamling av data er en systematisk litteraturgjennomgang og metasyntese av nasjonal og internasjonal forskning, og kvalitative individuelle intervju av pårørende til personer med kreft i rurale områder Nord-Norge.
Prosjektperiode: 2021-2025
Prosjektgruppe:
Prosjektleder: Gabriele Kitzmüller, veileder, Førsteamanuensis PhD, UiT, Norges arktiske universitet Tromsø
Elisabet Breivik, PhD-student, UiT, Norges arktiske universitet
Bente Ervik, veileder, PhD, leder for Regional kompetansetjeneste for lindrende behandling, Onkologisk avdeling, Universitetssykehuset Nord-Norge