PhD prosjekt: Optimalisering av helsetjenester for å fremme velvære i familier som har barn med komplekse omsorgsbehov, i hjemmet


Optimalisering av helsetjenester for å fremme velvære i familier som har barn med komplekse omsorgsbehov, i hjemmet

Illustrasjonsbilde Foto: Carina Nygård
Å yte omsorg og støtte til den voksende gruppen av barn med komplekse helsebehov og deres familier er en essensiell oppgave innenfor primærhelsetjenesten. Barn med komplekse helsebehov kjennetegnes av sammensatte utfordringer som strekker seg utover enkeltdiagnoser eller funksjonsnedsettelser, og som nødvendiggjør et behov for integrerte og vedvarende helse- og sosialtjenester.
Det beste for barna er å bo hjemme, hvor foreldrene fungerer som primære omsorgsgivere. Dette overveldende ansvaret former familielivet betydelig.
Sykepleiere, som den største profesjonelle gruppen i helsevesenet, spiller en nøkkelrolle i å tilby omsorg som er tilpasset familiens behov. Likevel, utilstrekkelige systemer innen det norske helsevesen hindrer god oppfølging av disse sårbare familiene.
Derfor er det et presserende å styrke forskning som adresserer familiemedlemmers unike behov. Dette er nødvendig kunnskap for å utvikle en hardfør helsetjeneste, som fremmer familiens helse og velvære.

Prosjektets overordnete formål er optimalisering av helsetjenester for å fremme velvære hos familier som har barn med komplekse helsebehov hjemme.

Studiens tre deler er teoretisk forankret i et eksistensielt perspektiv på omsorg.



Medlemmer:

Gabriele Kitzmüller (Principal investigator)
Anne Clancy
Carina Nygård


Finansiering:

Doktorgradsarbeidet blir utført ved UiT, Master i sykepleie, Institutt for helse- og omsorgsfag av Ph.d. stipendiat Carina Nygård. Veiledere for avhandlingen er førsteamanuensis Gabriele Kitzmüller og professor Anne Clancy.