Global Intercultural Practice in the South (GIPS)


Global Intercultural Practice in the South (GIPS)

Medlemmer pr. 1 feb. 22: NTNU, OsloMet, HVL, INN, Karlstad Universitet. Ny søknad om utvikling og utvidelse av nettverket er sendt Nordplus 1. februar 22.

Koordinator: Tove Leming, UiT.

Målet med dette nordiske nettverket er å styrke den interkulturelle og globale forståelsen hos lærerstudenter igjennom praksis i utlandet.

Nettverkets ble etablert i 2011, og har lærerutdanningspraksis i det Globale Sør som hovedfokus. Vi har lang tradisjon med nettverksarbeid og erfaringsdeling, og fullførte i 2019 en samlet erfaringskatalog som også brukes som håndbok av utdanningsinstitusjoner som arrangerer denne formen for praksis. Nettverket har også blitt en arena for å dele og å samle seg om forskningsarbeid rundt praksis i det globale Sør.

Dette nettverket er opptatt av økt interkulturell og global forståelse hos framtidige lærere. Dette er viktig parallelt med økende globaliseringen og migrasjon som bidrar til mer diversitet i klasserommene. Kjennskap til ulike kulturelle praksiser kan gi viktig kompetanse hos framtidens lærere. Begrepet «Global Teacher» er også et relevant begrep; nordiske lærerutdanninger må rette blikket ut mot resten av verden dersom vi skal støtte opp om en bærekraftig utvikling. Både FN´s bærekraftmål nr. 4 (God utdanning), og mål nr.17 (Samarbeid for å nå målene), er relevante mål i nettverket.

Pandemien som har berørt oss de senere , styrker også behovet for å opprettholde gode partnerskap, både med partnere i det globale Sør, men også mellom partnerne i Norden.

Nettverket arbeider også med digital verktøy som supplement til samarbeide og utveksling. Gjennom tilgjengelige digitale plattformer ønsker vi å gjøre det mulig for studentene våre å møte studenter fra andre deler av verden for å utveksle erfaringer, lære av hverandre, utvikle hverandres kunnskap og forberede seg på å være lærer i den globaliserte verden. På denne måten bidrar nettverket også til utvikling av «Internasjonalisering hjemme», noe som har fått stadig sterkere oppmerksomhet som et supplement og alternativ til fysiske reiser.