Vår forskning ønsker å bidra med økt kunnskap til beslutninger som kan skape et effektivt og rettferdig helsetjenestetilbud. Vi er tre fast vitenskapelig ansatte i full stilling, fire i II’er stilling og fem PhD-stipendiater. Gruppas forskning favner bredt.
1: Helseøkonomi og prioritering
Hvordan kan politisk vedtatte prioriteringskriterier komme til anvendelse i praksis? Hvordan kan vi forbedre metodene for beregning av henholdsvis nytte, ressurser og alvorlighet?
2: Regionale variasjoner i forbruk av helsetjenester
Hva kan forklare regionale variasjoner i forbruksrater av behandlinger? Hvor mye av dette skyldes variasjoner i sykelighet, og hvor mye er 'uberettiget variasjon'?
3: Kvalitetsmåling: Sammenlikning av metoder som måler forbedringer i pasienters helserelatert livskvalitet
Helsevesenet er i økende grad opptatt av å utvikle og anvende ulike kvalitetsindikatorer, og å innføre kvalitetsregistre og ‘patient reported outcome measures’ (PROM). Hvordan forbedre metodene som anvenses for måling av helserelatert livskvalitet?
4: Ulikheter i helse
Med data fra Tromsø-undersøkelsen er vi opptatt av hvordan ulikheter i familiens sosiale og økonomiske forhold i barndommen påvirker helse og velvære i voksen alder. Vi undersøker hvor mye av observerte helseulikheter som skyldes ulike muligheter, og hvor mye som skyldes forskjeller i folks helserelatert atferd.
5: Helseangst og helsetjenestebruk
Bekymring om egen helse kan påvirke en persons helseatferd. Hva er forekomsten av forskjellige grader av helseangst i befolkningen? Hvordan påvirker grad av helseangst personens forbruk av forskjellige helsetjenester? I hvor sterk grad påvirker helseangst egenvurdert helse? Hvordan varierer helseangst med kronisk sykdom?
For nærmere beskrivelse av de ulike forskningsprosjektene, se siden til den enkelte forsker.