SKÅNTRÅL - Utvikling av et skånsomt trålgir for redusert bunnpåvirkning og økt fangsteffektivitet

Bunntrål er både nasjonalt og globalt et viktig fiskeredskap, men er samtidig også et av de mest kritiserte grunnet de negative påvirkningene på miljøet. Trålgiret er festet under trålnettet for å sikre bunnkontakt og beskytte nota mot slitasje. Den delen har størst kontaktflate mot havbunnen og har størst potensiale for å redusere de negative påvirkningene på havbunnen. Målet med SKÅNTRÅL er å utvikle et nytt Skånsomt, Effektivt og Miljøvennlig trålgir (SEM-gir) med utgangspunkt i semisirkelgiret, som har gitt lovende resultater i forhold til dagens rockhoppergir. Det skal også utvikles metoder for å gi en helhetlig vurdering av de skadelige miljøeffektene fra bunntrålgir og foreslå alternativer for å redusere de. Spesifikt vil prosjektet teste eksisterende og nye trålgir og kombinere forskjellige eksisterende og nyutviklede metoder for å evaluere deres påvirkning og ytelse. Resultatene vil være av stor betydning for fiskerinæringen, fiskeriforvaltningen, og forskning, både nasjonal og internasjonalt.
Prosjektet ledes av UiT, og er i tett samarbeid med industripartnerne Selstad AS og Nergårds AS, samt forskningspartnerne Havforskningsinstituttet og DTU Aqua.
For å redusere den negative miljøpåvirkningen fra bunntrålfiskerier kreves det blant annet kunnskap om:
- Virkningene av rockhoppergiret og nye trålgir-design på ulike havbunnssubstrater.
- Nye metoder for å undersøke skadeomfanget på faunaen som blir overkjørt og/eller fanget av bunntrål.
- Forskjeller i fangsteffektivitet, seleksjon og biodiversitet mellom forskjellige trålgir-design.
- Energieffektivitet og omfang av marin forsøpling fra eksisterende og nye trålgir-design.
Prosjektmål
Målet med SKÅNTRÅL er å utvikle et nytt Skånsomt, Effektivt og Miljøvennlig trålgir (SEM-gir) med utgangspunkt i semisirkelgiret. Det skal også utvikles metoder for å gi en helhetlig vurdering av de skadelige miljøeffektene fra bunntrålgir og foreslå alternativer for å redusere de. Spesifikt vil prosjektet teste eksisterende og nye trålgir og kombinere forskjellige eksisterende og nyutviklede metoder for å evaluere deres påvirkning og ytelse. Prosjektets hovedmål er delt i følgende sekundære mål:
O1. Utvikle det nye SEM-giret med hensyn til design og materialvalg for å forbedre fangsteffektivitet og redusere slitasje/marine forsøpling (AP1).
O2. Vurdere forstyrrelsene på ulike havbunnsubstrater forårsaket av standard trålgir (rockhoppergiret) brukt i Barentshavets hvitfisktrålfiskerier i dag, samt det nye SEM-giret (AP2).
O3. Kombinere forskjellige eksisterende kvantitative og kvalitative analysemetoder for å undersøke skadenivåer på bunnfaunaen som blir overkjørt eller fanget med rockhoppergiret og SEM-giret (AP3).
O4. Vurdere effektene av rockhoppergiret og SEM-giret på fangsteffektivitet, seleksjon og biodiversitet i Barentshavets bunntrålfiskeri etter hvitfisk (AP4).
O5. Optimalisere trålgir brukt i Barentshavets bunntrålfiskerier for å redusere marin forsøpling og energiforbruket som et steg mot mer miljøvennlige trålfiskerier (AP5).
O6. Implementere aktiv og bred kommunikasjon av resultatene for å sikre en bred disseminering og anvendelse av prosjektfunnene i fiskerinæringen ( AP6).
Forskningsspørsmål og hypoteser, teoretisk tilnærming og metode
Hovedhypotesen som skal testes i dette prosjektet er at det er mulig å redusere påvirkningen fra bunntrål ved å optimalisere trålgir-design i Barentshavets bunntrålfiskeri. For å teste denne hypotesen vil evalueringen bli utført ved hjelp av metoder basert på eksisterende prosedyrer publisert i vitenskapelig litteratur. Metodene tar hensyn til den til fangsten og faunaen som påvirkes i bunn-trålfiskerier gjennom en helhetlig tilnærming som tar hensyn til det fulle artssamfunnet, inkludert artene som påvirkes av redskapet, men ikke blir fanget.
Dette prosjektet tar hensyn til fem forskjellige dimensjoner i problematikken: I. Havbunnsforstyrrelse som følge av trålgir, II. Skadenivåer på bunnorganismer, III. Fangsteffektivitet, mangfold og artssammensetning av dyr fanget og ikke fanget av redskapet, IV. Relativ energieffektivitet for fangst av målarter, og V. Reduksjon av materialslitasje og marin forsøpling fra trålgir.
Metodene og tilnærmingene anvendt for å oppnå prosjektmålene er strukturert i seks sammenkoblede arbeidspakker (AP) delt inn i oppgaver (O) med tilhørende milepæler (M) og leveranser (L). Prosjektet gjennomføres i 3 faser: redskapsutvikling (Fase 1), vitenskapelig test og vurdering (Fase 2), og tester i et kommersielt fiskeri (Fase 3).
Members:
Financial/grant information:
Prosjektet er finansiert av Havnær-satsningen, UiT Norges arktiske universitet, Selstad AS og Nergård AS.