Livet svinger for oss alle og kanskje enda mer når du er ung. Det er helt normalt.
Noen ganger blir ting så vanskelig at man bør snakke med andre om det, mens andre ganger går ting over helt av seg selv.
Har du noen egne knep for hva du kan gjøre når dagen er litt kjip?
Den nasjonale undersøkelsen Ungdata viser at ni av ti ungdommer synes at de har et bra liv.
Likevel er det enkelte områder som er vanskelig for flere. Noen har søvnproblemer, andre føler på press og stress.
En del føler seg også ensomme.
På UiT i Tromsø har forskerne Henriette Kyrrestad, Sabine Kaiser og Helene Høgsdal laget en mobilapp som skal hjelpe unge med å få det litt bedre.
I appen, som de har kalt Opp, har de samlet gode råd og øvelser som kan hjelpe med ulike utfordringer som disse.
Lengre ned i artikkelen finner du gode råd fra appen.
– Vi håper at Opp kan være en nyttig ressurs og hjelpe unge som har det vanskelig, til å få det litt bedre, bli litt tryggere og ikke minst be om hjelp hvis de trenger noen å snakke med, sier Henriette Kyrrestad.
For hvis problemene vokser og blir veldig store, er det viktig at man ber om hjelp. Da kan det være lurt å snakke med en man stoler på, en helsesykepleier eller med fastlege.
En av tre ungdommer i ungdomsskole og videregående skole forteller at de har søvnproblemer. For noen øker søvnproblemene på videregående. Det viser tall fra Ungdataundersøkelsen.
God og nok søvn er viktig for hvordan vi har det og påvirker både den fysiske og den psykiske helsen. Søvn-rutinene våre er veldig forskjellige. Det som fungerer for en trenger ikke å fungere for andre. Og innimellom sliter de fleste med søvnen.
– Søvn er viktig for å lade opp våre batterier, og for å få ny energi og pågangsmot. Det er viktig for
vår helse, humøret, læring og hukommelse, sier Sabine Kaiser.
Hvor mye vi bør sove kommer an på alder og kan være forskjellig fra person til person.
Det anbefales at unge mellom 10 og 13 år sover mellom 9 til 11 timer, unge mellom 14 og 17 år 8 til 10 timer og unge mellom 18 og 25 anbefales å sove mellom 7 til 9 timer per natt.
– Mange norske ungdommer får for lite søvn. Forskning viser at i tillegg til at mange har problemer med å få sove, er det også mange som får for lite søvn i løpet av natten, sier Henriette Kyrrestad.
Hvis du får for lite søvn over tid, plages med å sove eller våkner ofte bør du ta kontakt med helsesykepleier eller fastlege.
Tips for bedre søvn
Mange ungdommer opplever stress og press, særlig på skolen, men også med å se bra ut og gjøre det bra i idrett.
Stress er en reaksjon på noe som oppleves som vanskelig. Man kan kjenne seg nervøs og urolig fordi man står i en ubehagelig eller utfordrende situasjon.
– Stress kan være både positivt og negativt. Positivt stress kan aktivere og skjerpe deg, mens negativt stress over lengre tid kan ha negativ effekt på deg, sier Sabine Kaiser.
– Når man stresser sover man ofte dårligere, og man føler seg nervøs, urolig eller anspent. Både stress og lite søvn kan påvirke konsentrasjonen og dermed hvordan man gjør det på skolen. Humøret og hvordan man føler seg når man er sammen med andre blir også påvirket, sier Henriette Kyrrestad.
Tips mot stress og press
Ensomhet er et voksende problem i befolkningen. Å oppleve tilhørighet, bli sett og bekreftet er viktig for de fleste mennesker.
En fjerdedel av ungdom som har svart på Ungdataundersøkelsen sier at de har kjent på følelsen av ensomhet siste uke.
Ensomhet er en følelse man kan kjenne på om man føler seg alene. Enten fordi man faktisk er alene, eller fordi man føler seg alene selv sammen med andre.
– Å føle seg ensom kan være tungt og vanskelig. De fleste føler seg ensomme fordi de enten ikke har noen å være med eller fordi de savner noe når de er sammen med andre, sier Sabine Kaiser.
Hun sier at et viktig råd er å ikke la denne følelsen stoppe deg, men å prøve å ta kontakt med andre.
– Dette kan være vanskelig og må øves på, sier forskeren.
Mange har startet på ny skole, studier eller jobb i høst. Kanskje har du mange nye folk rundt deg.
– Det er krevende for alle å bli kjent med nye mennesker. Men det er en god sjanse til å få nye venner og utfordre seg selv, sier Henriette Kyrrestad.
Tips mot ensomhet
Trenger du å snakke med noen
Kanskje bekymrer du deg for andre ting og trenger å snakke med noen, eller har du en venn du bekymrer deg for?
Snakk med en trygg voksen, helsesykepleier på skolen eller på helsestasjon for ungdom.
Hvis du ønsker å snakke eller chatte anonymt er det flere organisasjoner som tilbyr dette. Du kan for eksempel ta kontakt med Alarmtelefonen for barn og unge på telefon: 116111.
I Opp finner man en oversikt over når, hvordan og hvor man kan be om hjelp.