Foto: Ingun Mæhlum

– Å være postdoktor er verdens fineste jobb

– Du må ha lyst til å bli forsker, men det handler ikke om at man må forsake alt annet, sier tidligere vinner av Forsker Grand Prix, Kajsa Møllersen.

– Å være postdoktor er verdens fineste jobb

– Du må ha lyst til å bli forsker, men det handler ikke om at man må forsake alt annet, sier tidligere vinner av Forsker Grand Prix, Kajsa Møllersen.

UiT logo liten

Publisert: 25.09.2017
Sist endret: 04.07.2019
Video og redigering :
Produsent og fotograf ved UiT Norges arktiske universitet. Tidligere daglig leder for TV-produsenten.

Tekst:
Henriette Leine Wangen
Liten Uit logo
    Nyvoll, Jørn Berger ( Video og redigering )
Produsent og fotograf ved UiT Norges arktiske universitet. Tidligere daglig leder for TV-produsenten.

Kajsa Møllersen vant den nasjonale finalen i Forsker Grand Prix i 2012, og er i dag postdoktor ved Institutt for samfunnsmedisin ved UiT Norges arktiske universitet. 

– Du må ha lyst til å bli forsker, men det handler ikke om at man må forsake alt annet. Det er fortsatt mulig å ha et normalt liv på siden, sier hun.

Førsteamanuensis Audun Hetland ved Institutt for psykologi var den første fra UiT som vant en nasjonal finale, i 2011. Han husker godt følelsen av å vinne.

Se finalen fra 2011 her!

– Jeg tror jeg vant fordi jeg synes forskningen min var veldig spennende og fordi jeg fikk til å gjøre det relevant for publikum. Det førte også til at budskapet ble engasjerende, forteller Hetland.

Han legger til at det var overveldende å presentere sin egen forskning for første gang.

Blir kjent igjen

Forsker Grand Prix er opprinnelig et dansk konsept som ble gjennomført første gang i Norge i 2010. I konkurransen skal deltakerne formidle forskning og gjøre sin kunnskap tilgjengelig for andre. De skal popularisere sitt eget arbeid, noe som kan være en stor utfordring.

– Det mest utfordrende for en forsker er ofte å kunne formulere seg i korthet og gjøre forskningen sin forståelig for andre. Det å knekke den koden og kunne gjøre det enkelt nok er krevende, men veldig lærerikt, sier Hetland.

Forsker Grand Prix: 

* Omtalt som «norges-mesterskapet for forskere». 
* PhD-kandidater presenterer sin forskning på fire minutter. 
* Publikum og et dommerpanel kårer den beste formidleren. 
* Det blir arrangert flere lokale finaler, og det hele avgjøres i en nasjonal finale som sendes på NRK Kunnskapskanalen.

Det var veldig anstrengende å skulle prestere med alle mine nærmeste i salen. Jeg fikk følelsen av at noen kunne «arrestere» meg hjemmebane, om jeg ikke leverte godt nok.
– Audun Hetland

Når man har knekt den koden og dermed får til å formidle forskningen sin på en forståelig måte, er Forsker Grand Prix et fantastisk utstillingsvindu, mener Hetland: 

Siden deltakelsen i Forsker Grand Prix har Hetland presentert forskning om motivasjon og samarbeid utallige plasser i ulike medier. Blant annet i NRK-programmet Lindmo i mai 2012. I tillegg har han en egen nettside der han omtaler seg selv som foredragsholder, forfatter, eventyrer og forsker. Han har også vært veileder for de ti stipendiatene som deltok i årets Forsker Grand Prix region nord. 

Les også: Her er vinnerne av Forsker Grand Prix Tromsø

Det å bli en aktiv formidler, har åpnet mange dører for mannen som opprinnelig er fra Fister i Rogaland og som nå primært er forsker i CARE (Center for Avalanche Research and Education) ved UiT. 

Les også: Et liv i friluft

– Vi har opprettet et tverrfaglig forskningssenter som ser på menneskelige faktorer i snøskred. Jeg tror det har vært en fordel at folk kjenner ansiktet mitt. Hele prosessen har blitt lettere – særlig i jakten etter samarbeidspartnere. For meg har det derfor betydd veldig mye å være med i Forsker Grand Prix, sier Hetland.

Les også: The white heat

Kajsa Møllersen vant Forsker Grand Prix i 2012.
Kajsa Møllersen vant Forsker Grand Prix i 2012. Foto: Jørn Berger-Nyvoll

Bedre formidler

Også for Kajsa Møllersen har tiden etter seieren vært innholdsrik. Hun fullførte sin doktorgrad i statistikk og er nå ansatt i et engasjement som postdoktor ved Institutt for samfunnsmedisin. I 2012 utviklet hun statistiske metoder for å analysere bilder som potensielt kan avdekke føflekkreft. Det var dette temaet hun vant konkurransen med samme år.

Se finalen fra 2012 her!

Ringvirkningene av seieren munnet blant annet ut i et samarbeid med Kirkenes legekontor som stilte opp i et pilotprosjekt. Prosjektet handlet om utvikling av en programvare som kunne ta et bilde av en føflekk og si noe om det var kreft eller ikke.

– Vi hadde et ønske om å få leger til å teste det i praksis, forteller Møllersen.

I Forsker Grand Prix vant hun 15 000 kroner for sin nasjonale seier. Pengene brukte hun til et lengre opphold i Brasil. Etterpå var hun innom NTNU i Trondheim som forsker, før det igjen bar nordover til Tromsø og UiT. Nå har hun byttet ut føflekkreft med brystkreft.  

– Det jeg lærte ved å holde presentasjonen i Forsker Grand Prix var først og fremst å snakke om forskningen min til et bredere publikum. Jeg har blitt bedre til å skrelle vekk fagspesifikke ord og forklare det jeg jobber med på en korrekt måte, men med et hverdagslig språk. Det er veldig krevende, sier hun.

– Trives du i det yrket du har i dag?

– Det å være postdoktor er verdens fineste jobb, men det er mye å lese. Jeg prøver hele tiden å koble mine egne ideer opp mot det andre gjør og det andre har gjort før meg. Dette fører også med seg en del tenkning. I tillegg har jeg undervisning og veiledning av masterstudenter og doktorgradsstipendiater.

– Men det blir vel rom til fritid også?

– Ja, absolutt. Jeg har fri hver helg jeg, smiler Møllersen.  

I år er det Torbjørn Øygard Skodvin og Morten Svendsen Næss som skal representere UiT i den nasjonale finalen i Trondheim 30. september.

Les om årets deltakere fra UiT her.

Labyrint er et kunnskapsmagasin
fra UiT Norges arktiske universitet.

Redaksjon: Seksjon for kommunikasjon – UiT
Kontakt: Karine N. Aarskog
Webutvikling: Lars Nordmo