Foto: Tommy Hansen

Vi finner lykke i blodslit

Finnmarksløpet er en ukes blodslit som tapper deg for krefter. Du lider av sult og søvnmangel. Naturkreftene er brutale. Så hvorfor deltar folk år etter år?

Vi finner lykke i blodslit

Finnmarksløpet er en ukes blodslit som tapper deg for krefter. Du lider av sult og søvnmangel. Naturkreftene er brutale. Så hvorfor deltar folk år etter år?

UiT logo liten

Publisert: 26.02.2020
Sist endret: 28.02.2023
Foto :
Fotograf, videojournalist og webdesigner ved avdeling for kommunikasjon og samfunnskontakt, UiT Norges arktiske universitet

Tekst:
Elisabeth Øvreberg
Tidligere kommunikasjonsrådgiver ved Det helsevitenskapelige fakultet, UiT Norges arktiske universitet
Liten Uit logo
    Hansen, Tommy Skum ( Foto )
Fotograf, videojournalist og webdesigner ved avdeling for kommunikasjon og samfunnskontakt, UiT Norges arktiske universitet
    Elisabeth Øvreberg
Tidligere kommunikasjonsrådgiver ved Det helsevitenskapelige fakultet, UiT Norges arktiske universitet

Finnmarksløpet er nok et lite helvete, men deltakerne sier at de opplever mange fine stunder, sier psykologiprofessor og lykkeforsker Joar Vittersø ved Det helsevitenskapelige fakultet, UiT.

UiT er elitepartner til Finnmarksløpet som i år har 40-årsjubileum.

For mange deltakere er det nettopp disse transelignende, lykkelige opplevelsene som driver dem videre. Følelsen av både lykke og mening blir svært verdifull.

Du glemmer det som er pyton

– En uke i ødemarka med deg og bikkjene gir en rik naturopplevelse. Du er i ett med hundene, du mestrer naturen – og i etterkant glemmer du alt som var pyton. Man husker lykkerusen, sier Vittersø.

Professoren vet hva han snakker om. Riktignok har han aldri selv deltatt i Finnmarksløpet, som omtales som ”Vinterens vakreste eventyr”, men han har bodd ett år i en hytte på Svalbard. Han, kona og 15 hunder. Dagene gikk til hundekjøring og naturopplevelser i isødet.

Les også: Den tyngste turen kan bli den fineste du får 

Transelignende lykkerus

– Lykkerusen deltakerne i Finnmarksløpet opplever, kan nok settes i sammenheng med at de får lite søvn. En opplagt hjerne fanger opp mange inntrykk og bakgrunnsstøy, noe som forstyrrer en intens toppopplevelse. Men når sansene sløves av søvnmangel, blir det lettere å komme inn i en transelignende lykketilstand. Man klarer å koble ut alt annet. Opplevelsene blir sterke og intense, sier Vittersø.

Men alt er ikke bare lykke i Finnmarksløpet. Mange av de håpefulle deltakerne må bryte, for det er et slit. Et blodslit. Det er tross alt Europas hardeste hundeløp. Derfor er det ekstra fascinerende at Finnmarksløpet får stadig flere kvinnelige deltakere – og vinnere.

Les også: UiT-studenter får sjekkpunkt-ansvar under Finnmarksløpet

Joar Vittersø
Professor i samfunnspsykologi, Institutt for psykologi ved UiT Norges arktiske universitet
Når sansene sløves av søvnmangel, blir det lettere å komme inn i en transelignende lykketilstand. Man klarer å koble ut alt annet
– Joar Vittersø

En av dem som har vunnet, er Inger-Marie Haaland. Hun har uttalt at Finnmarksløpet er der menn er menn, men kvinner vinner. Er damene rett og slett barskere enn mannfolka?

– Det er nok noen mennesketyper som fikser dette bedre enn andre. Noe av det du trenger er en evne til å ta deg av bikkjene også når du er sliten og trøtt. For hva gjør du når hundene nekter å gå mer? Da er det snakk om evne til samspill og å være en god lagleder. Kanskje kvinner er bedre til dette. De klarer å vise omsorg og lokke hundene videre i tøffe situasjoner, sier Vittersø.

UiT forsker på deltakerne

Det er ingen tvil om at Finnmarksløpet er en psykisk og fysisk påkjenning, og likevel omtaler deltakerne opplevelsen med sterke superlativer – dette fenomenet forsker førstelektor Rune Waaler og førsteamanuensis Tor Oskar Thomassen ved Idrettshøgskolen ved UiT på.

De har sett på motivasjonen for å delta i krevende idretts- og friluftsaktiviteter som Finnmarksløpet og Femundløpet. Psykologiske forhold, som indre og ytre motivasjon, målsettinger, vitalitet og lidenskap for hundekjøring, ble gjennom undersøkelsen kartlagt.

I 2019 kom den første vitenskapelige boka om hundekjøring, skrevet av de to og Andi Weydahl. 

Finnmarksløpet er et blodslit som varer i flere dager. Likevel gir det mening for mange å være med.
Finnmarksløpet er et blodslit som varer i flere dager. Likevel gir det mening for mange å være med. Foto: Tommy Hansen
Labyrint er et kunnskapsmagasin
fra UiT Norges arktiske universitet.

Redaksjon: Seksjon for kommunikasjon – UiT
Kontakt: Karine N. Aarskog
Webutvikling: Lars Nordmo