Skriv ut Lukk vindu


 

Høst 2025

SVF-1050 Samfunnsvitenskapelig metode - 10 stp


Ansvarlig enhet

Institutt for samfunnsvitenskap

Emnetype

Emnet er obligatorisk for studenter på bachelorprogrammet i statsvitenskap, sosiologi, samfunnsplanlegging og samfunnssikkerhet og masterprogrammet lektor i språk og samfunnsfag trinn 8-13 studieretning sosiologi og studieretning samfunnsfag som fag 2.

Emnet passer som støtteemne for andre samfunnsfag og humanistiske fag og kan tas som enkeltemne.


Studiepoengreduksjon

PED-2021 Innføring i forskningsmetode og vitenskapsteori 10 stp

Innhold

Samfunnsvitenskapelige metoder brukes i mange studier og gir kunnskap som er nyttig på en rekke fag- og samfunnsfelt. I mange yrker er det behov for å kunne lese, forstå, vurdere og bruke slike metoder. Dette emnet gir en bred teoretisk og praktisk innføring i kvantitative og kvalitative samfunnsvitenskapelige forskningsmetoder.

Som student blir du kjent med hvordan du planlegger og gjennomfører ulike former for kvalitative og kvantitative undersøkelser, blant annet intervju- og observasjonsundersøkelser i kvalitative metoder og spørreskjemaundersøkelser i kvantitative metoder. Det betyr at du lærer å utvikle prosjektbeskrivelser og problemstillinger, og oversette dette til forskningsspørsmål som du kan utforske med ulike metoder.

I kvantitativ metode lærer du hvordan du bruker ulike statistiske metoder til å analysere data og tolke resultatene.

I kvalitative metoder lærer du å gjennomføre undersøkelser og fortolke empirisk materiale som er produsert gjennom f.eks. observasjon eller kvalitative intervju.


Opptakskrav

Generell studiekompetanse eller realkompetanse.

Søknadskode 9199 - enkeltemner lavere grad.


Hva lærer du

Etter bestått emne har studentene følgende læringsutbytte:

Kunnskaper

Studenten har kunnskap om:

Ferdigheter

Studenten kan:

Kompetanse

Studenten kan:


Undervisnings- og eksamensspråk

Norsk

Undervisning

Undervisning består av fysiske eller digitale forelesninger i kvantitativ metode (inntil 7 dobbeltimer) og kvalitativ metode (inntil 7 dobbelttimer). Det er oppgaveseminar/PC-lab (ca. 4 dobbeltimer) parallelt med forelesningene i kvantitativ metode.

En seminarrekke (ca. 4 dobbeltimer) knyttet til arbeidskravet, den obligatoriske oppgaven i kvalitativ metode, som er nødvendig for å gjennomføre arbeidskravet.

På emnets læringsplattform finner du digitale ressurser med lenker til alternative lærebøker og undervisningsressurser i samfunnsvitenskapelig metoder.

Kvalitetssikring av emnet

Emnet evalueres en gang per programperiode, med underveisevaluering og sluttevaluering. Underveisevaluering foretas muntlig sammen med faglærer. Sluttevalueringen foretas vanligvis skriftlig.