Skriv ut Lukk vindu


 

Høst 2025

SOS-3981 Mastergradsoppgave i sosiologi ved lektorutdanningen trinn 8-13, 40 studiepoeng - 40 stp


Ansvarlig enhet

Institutt for samfunnsvitenskap

Emnetype

Emnet er obligatorisk for studenter på lektor i språk og samfunnsfag trinn 8-13, studieretning sosiologi.

Når eksamen i alle andre emner på lektorutdanningen er bestått, kan studenten framstille seg til endelig eksamen, i form av innlevering av masteroppgaven. Dersom studenten ikke har bestått alle andre emner, må det foretas en vurdering om kandidaten kan levere sin mastergradsoppgave i det aktuelle semesteret eller ikke.

Emnet kan ikke tas som enkeltemne.


Innhold

Mastergradsoppgaven er et selvstendig arbeid med et begrenset tema innenfor sosiologi.

Oppgaven kan ta for seg:

1) en faglig problemstilling av relevans for skolen eller

2) et faglig tema som er relevant i forhold til skolens læreplaner og som ses i lys av en fagdidaktisk problemstilling (en integrasjon av disiplinfag og fagdidaktikk).

Tema for mastergradsoppgaven bestemmes av studenten(e) i samråd med veileder(e). Oppgaven kan gjerne skrives i tilknytning til et større forskningsprosjekt eller med utgangspunkt i et undervisningsemne.


Hva lærer du

Etter bestått emne har studenten følgende læringsresultat:

Kunnskaper

Studenten har:

Ferdigheter

Studenten kan:

Kompetanse

Studenten kan:


Undervisnings- og eksamensspråk

Norsk

Undervisning

Mastergradsoppgaven er et selvstendig arbeid med veiledning.

Fagmiljøet i sosiologi vil arrangere et orienteringsmøte om masteroppgaven i løpet av 8. semester.

Masterseminar: Det gis kollektiv veiledning i masterseminaret ''Forskningsdesign'', inntil 8 dobbelttimer. Prosjektskissen utvikles i tilknytning til seminaret i løpet av 9. semester på studiet og skal leveres 1. oktober. Arbeidsinnsatsen dette semesteret tilsvarer 10 studiepoeng (skissen, pluss f.eks. søknad NSD, rekruttering av informanter, gjennomføring av intervju, innhenting av dokumenter), og inngår i de 40 studiepoengene i masteroppgaven (jfr. studieplanen).

I tillegg til kollektiv veiledning kan det i masterseminaret bli tilbudt EndNote-kurs, gjesteforelesere, bedriftsbesøk eller lignende som kan knyttes til sosiologifaget.

Det oppnevnes veileder fra fagmiljøet, men det kan ved siden av en hovedveileder oppnevnes en biveileder dersom temaet for oppgaven tar for seg et rent fagdidaktisk tema eller en kombinasjon av et faglig og fagdidaktisk tema som gjør dette nødvendig, og en hovedveileder ikke kan dekke begge deler. Denne veiledningen gis individuelt.