Skriv ut Lukk vindu


 

Vår 2025

PFF-3025 Norskdidaktikk - 10 stp


Ansvarlig enhet

Institutt for lærerutdanning og pedagogikk

Emnetype

Emnet kan ikke tas som enkeltemne, men er obligatorisk for studenter på lektorutdanning 8-13 som har nordisk som fag 1 eller 2.

For å ta emnet må studentene ha oppfylt følgende progresjonskrav i fagplanen for lektorutdanningen 8-13: For å starte på profesjonsfag og praksis i år 4 (8. semester), må studentene ha bestått profesjonsfag og praksis år 3, ha minimum 50 studiepoeng i hvert av de to fagene sine, bestått fordypningsoppgaven og ha oppnådd minimum 190 studiepoeng totalt i forhold til fagplanen.


Innhold

I PFF-2025 (norskdidaktikkemnet 5. semester) er det fokus på baklengs planlegging, lesing, skriving, elevtekstanalyse og oppgavedesign, men også læreplan og faghistorie. Dette emnet i norskdidaktikk (PFF-3025) bygger videre på den norskdidaktiske kompetansen fra forrige norskdidaktikkemne, praksis og disiplinfag, og går djupere inn i andre sentrale sider ved norskfaget. Samla skal emnene i norskdidaktikk gi god innsikt og forståelse for kjerneelementene i skolefaget norsk og en god kompetanse på en rekke profesjonsrelevante områder.

I PFF-3025 er fokuset på teksthistorie og tekstkunnskap, språklig og kulturelt mangfold, sidemålsdidaktikk og litteraturdidaktikk - i tillegg til ulike læremidler og vurdering i norsk. Sentralt står også det å utvikle og vurdere blant annet litterær kompetanse og muntlig kompetanse i faget. Flere innfallsvinkler skal utforskes i arbeid med litteratur og språklig mangfold, og vi skal undersøke og teste ut hvordan digitale verktøy kan brukes til undervisning og vurdering i norskfaget.


Obligatorisk forkunnskapskrav

PFF-2001 Praksis år 3 i Lektorutdanning for trinn 8-13, PFF-2020 Ledelse av læringsprosesser, PFF-2025 Norskdidaktikk

Hva lærer du

Etter bestått emne har studentene følgende læringsutbytte:

Kunnskaper

Studenten har:

Ferdigheter

Studenten kan:

Kompetanse

Studenten kan:


Undervisnings- og eksamensspråk

Undervisiningsspråk er norsk. Eksamensspråk er norsk (nynorsk/ bokmål).

Undervisning

Omlag 40 timer undervisning i form av forelesninger og seminar med forberedte studentinnlegg.

Det foreligger en egen emnebeskrivelse for praksis PFF-3001, den angir læringsutbytte for praksis i lektorutdanningen for 4. år.

Kvalitetssikring av emnet:

Alle emner evalueres en gang i løpet av programperioden. Programstyret avgjør hvilke emner som skal evalueres av studenter og lærer per år.