Skriv ut | Lukk vindu |
Vår 2025
PAR-2690 Paramedisinsk praksis B - 30 stp
Ansvarlig enhet
Emnetype
Studiepoengreduksjon
Innhold
Paramedisinsk praksis B er veiledet klinisk praksis og organisert med delpraksis1 (10 uker i ambulansetjeneneste), og delpraksis 2 (6 uker i legevakt). Kullet roterer mellom de ulike delemnene. Studentene tjenestegjør på ambulanseenheter og i legevakt sammen med veileder. Veiledning utøves av erfarne paramedisinere, ambulansearbeidere og sykepleiere. I tillegg vil studentene i delpraksis2 gjennomføre 2 uker hospitering ved anestesiavdeling og 2 uker i psykisk helse - akuttpost. For hospitering ved anestesi og akuttpost vil studentene følge en ansatt for hver av vaktene i turnus.
Paramedisinsk praksis B gir studentene mulighet for å observere og delta i konsultasjoner, undersøkelser og behandling, samt bli kjent med organisering, roller og oppgaver for de ulike fagområdene. En overordnet målsetning er at studenten skal videreutvikle læringsutbytter fra første til tredje semester, samt aktualisere, integrere og prøve ut nye læringsutbytter fra fordypningsemnene på fjerde og femte semester.
I delpraksis 1 (ambulansetjeneste) handler det om å ta et tydelig initiativ i arbeidet med å forstå årsaker til pasientens situasjon, vurdere aktuell behandling og behov for omsorgsnivå. Det er en målsetning at studentene skal vurderes til å bemanne ambulanseenheten som andremann sammen med veileder i løpet av praksisperioden.
For delpraksis 2 (legevakt) vil det handle om å sortere pasienter inn i legevakt, følge opp undersøkelser og behandling i tråd med retningslinjer og ordinasjoner gitt av lege i vakt. Det forventes at studenten selvstendig kan ivareta og følge opp enkelte pasientforløp etter avtale med veileder.
Det forventes at studentene viser faglig progresjon, tar tydelig ansvar og i høy grad bidrar med selvstendige vurderinger i utøvelsen av det paramedisinske arbeidet.
Obligatorisk forkunnskapskrav
Hva lærer du
Kunnskap
Studenten kan:
- gjøre rede for de vanligste akutt- og legevaktmedisinske problemstillinger, samt muligheter og begrensninger knyttet til diagnostikk, behandling og omsorg i paramedisinsk praksis.
- gjøre rede for systemer og praksis knyttet til dokumentasjon av helsehjelp, personvern og pasientsikkerhetsperspektiver i paramedisinsk yrkesutøvelse.
- vise til relevant forskning- og utviklingsarbeid knyttet til det paramedisinske fagområdet.
- gjøre rede for ulike diagnostiske verktøy i primærhelsetjenesten og legevakt
- gjøre rede for fundamentale pasientrettigheter som autonomi og samtykke, og sentrale elementer knyttet til bruk av tvang i paramedisinsk praksis.
- beskrive viktigheten av tidlig og forebyggende innsats.
Ferdigheter
Studenten kan:
- i samarbeid med personell i ambulansetjenesten og legevakt utføre målrettede og kompetente vurderinger knyttet til undersøkelse, behandling og prioritering av pasienter med ulike grader av sykdom og/eller skade.
- fremvise gode ferdigheter og holdninger knyttet til hygieniske prinsipper og smittevern.
- vurdere og gjennomføre evakueringsstrategier ut fra pasientens behov, samt hensyn til effektivitet og sikkerhet.
- identifisere normale stressreaksjoner, i seg selv og hos kolleger, pasienter og pårørende, samt anvende trenet kommunikasjonsteknikk på en relasjonsfremmende og konfliktdempende måte.
- klargjøre og rapportere problemstillinger i pasientens situasjon på en strukturert og effektiv måte.
- sammen med veileder ivareta trygg legemiddelhåndtering, herunder forberede legemidlet, utføre dobbeltkontroll, administrere legemidlet og overvåke pasienten etter administrasjonen.
Generell kompetanse
Studenten kan:
- gi konstruktive tilbakemeldinger, veilede andre og planlegge, gjennomføre og evaluere enkle fagutviklingsaktiviteter.
- kan reflektere over egen rolle og funksjon i helsevesenet.
- identifisere og kartlegge det juridiske og etiske ansvaret knyttet til sårbare pasientgrupper, herunder omsorg ved livets slutt, barnevern og varslingsplikt, seksuelle overgrep og pasienter med psykisk sykdom.
- identifisere, møte og ivareta spesielt sårbare og/eller utfordrende pasientgrupper knyttet til etikk, kommunikasjon, kultur/religion og/eller konflikt- og risikoeskalerende adferd
Undervisnings- og eksamensspråk
Det blir i hovedsak undervist på norsk. Samisk språk kan benyttes der alle forstår samisk. Andre skandinaviske språk og engelsk kan benyttes.
Eksamensspråket er norsk. Studenter kan søke om å få oppgavesett og/eller besvare eksamen på et annet språk enn det som er fastsatt i emnebeskrivelsen jf. forskrift om studier og eksamener ved UiT - Norges arktiske universitet § 20.