Skriv ut | Lukk vindu |
Vår 2025
FSK-2030 Bærekraftig havbruk - 30 stp
Ansvarlig enhet
Norges fiskerihøgskole
Emnetype
Emnet er obligatorisk for bachelorprogrammet i fiskeri- og havbruksvitenskap. Emnet kan ikke tas som enkeltemne.
Innhold
Emnet skal gi studenten en innføring i oppdrett av akvatiske organismer med fokus på bærekraft basert på tverrfaglig kunnskap fra samfunnsfag, økonomi og biologi. Undervisningen er organisert i tematiske bolker og legger vekt på helhetlig forståelse av hvordan genetiske, biologiske, teknologiske, økonomiske og forvaltningsmessige forutsetninger påvirker bærekraft i moderne oppdrett av akvatiske organismer.
Hva lærer du
En kandidat med fullført kvalifikasjon i fiskeri- og havbruksvitenskap skal ha følgende totale læringsutbytte definert i kunnskap, ferdigheter og generell kompetanse:
Kunnskap
Kandidaten
- har kunnskap om hvordan sentrale biologiske og teknologiske faktorer påvirker bærekraft i oppdrett av akvatiske organismer
- har kunnskap om hvordan økonomiske størrelser som produktpris, pris på fôr og andre innsatsfaktorer påvirker produksjonsbeslutningene til oppdrettsselskap
- har kunnskap om lover og regler som gjelder i forvaltningen av akvatiske organismer i oppdrett og hvordan disse påvirker næringens bærekraft
- har kunnskap om hvordan genetiske teorier og metoder kan brukes for å oppnå gode vekst-/produksjonsegenskaper og lønnsomhet i moderne, bærekraftig oppdrett av akvatiske organismer
Ferdigheter
Kandidaten
- kan bruke bio-økonomiske modeller for å optimalisere produksjon
- kan bruke bedriftsøkonomiske verktøy for analyse av regnskap og lønnsomhet i drift og investering
- kan bruke kunnskap om forskjellige teknologiske løsninger i ulike produksjonsfaser til å planlegge produksjon (for eksempel)
- kan analysere og evaluere organisasjons- og forvaltningsmodeller ut fra de formål de skal ivareta
Generell kompetanse
Kandidaten
- kan samarbeide tverrfaglig for å løse problemstillinger og utfordringer i norsk og internasjonal havbruksnæring
- kan formidle og bruke kunnskap om helhetlige tiltak for bedre forvaltning og økt bærekraft i oppdrettsnæringen
- kan formidle kunnskap om bruk av forskjellige teknologiske løsninger i ulike produksjonsfaser og hvordan dette påvirker bærekraft i havbruksnæringen
- kan redegjøre for økologiske, økonomiske og samfunnsmessige (herunder etiske) konsekvenser av forvaltningstiltak og organisasjonsformer i oppdrettsnæringen
- kan formidle kunnskap om hvordan genetiske teorier og metoder bidrar til bedre forvaltning, gode produktegenskaper og økt bærekraft i havbruksnæringen
- kan redegjøre for hvordan forskjellige biologiske, økonomiske, teknologiske administrative faktorer påvirker oppdrett av akvatiske organismer
Undervisnings- og eksamensspråk
Norsk og engelsk
Undervisning
Undervisningsformer som forelesning, seminar, pc laboratorium, laboratorium og ekskursjon.