Skriv ut | Lukk vindu |
Vår 2025
ERN-3001 Epidemiologi, statistikk og forskningsmetoder - 7 stp
Ansvarlig enhet
Institutt for samfunnsmedisin
Emnetype
Emnet er forbeholdt studenter på master i klinisk ernæring, og kan ikke tas som enkeltemne.
Studiepoengreduksjon
ERN-3004 Epidemiologi, statistikk og forskningsmetoder 7 stp
Innhold
Emnet skal gi studentene vitenskapelig kompetanse til å gjennomføre et forskningsprosjekt innenfor ernæring. Studentene skal få avansert kunnskap i epidemiologi og statistikk og kunne bearbeide, analysere og tolke data, samt oppsummere og diskutere resultatene på en god, vitenskapelig måte. Studentene skal også få en innføring i prinsippene ved kvalitative forskningsmetoder, omics-metoder, infeksjonsepidemiologi og in vivo-/in vitro-studier, relevant for ernæringsfaget.
Hva lærer du
Kunnskaper:
- ha inngående kunnskap om relevante forskningsmetoder innen basal-, klinisk-, og epidemiologisk kostholds- og ernæringsforskning, inkludert fortolkning av resultater
- identifisere prinsipper, bruksområder, utfordringer og etiske aspekter med ulike typer observasjons- og intervensjonsstudier, samt in vivo-/in vitro-studier, og kvalitative forskningsmetoder
- identifisere feilkilder innenfor epidemiologi generelt og ernæringsepidemiologi spesielt, utlede effekten av disse og hvordan de kan minimeres
- gjøre rede for teori og bruksområde for de vanligste statistiske metodene som anvendes i ernæringsforskning
- gjøre rede for strategier for håndtering av manglende data og oppsummere hvordan dette kan påvirke sluttresultatet
- forklare hvordan effektstørrelse, signifikansnivå og utvalgsstørrelse henger sammen med statistisk styrke
Ferdigheter:
- kan analysere og forholde seg kritisk til egen og andres kostholds- og ernæringsforskning og diskutere overførbarhet og relevans for egen praksis
- kan analysere og forholde seg kritisk til ernæringsfaglige problemstillinger og vurdere disse opp mot kunnskapsbasert ernæringsarbeid
- kan bruke relevante metoder for datainnsamling og statistisk analyse innen kostholds- og ernæringsforskning på en selvstendig måte
- kan gjennomføre et selvstendig, avgrenset forsknings- eller utviklingsprosjekt under veiledning og i tråd med gjeldende forskningsetiske normer for å undersøke sammenhengen mellom kosthold, helse og sykdom
Generell kompetanse:
- kan anvende sine kunnskaper og ferdigheter til å utarbeide og oppdatere prosedyrer og rutiner ved ernæringsrelaterte tilstander og sykdommer
- kan bidra til fag- og kunnskapsutvikling innen ernæringsfaget, og bistå i forskningsprosjekter om sammenhengen mellom kosthold, helse og sykdom
Undervisnings- og eksamensspråk
Norsk
Undervisning
- Forelesning
- Seminar
- Kollokviegrupper
- Caseoppgaver