Skriv ut Lukk vindu


 

Vår 2025

ERN-2015 Ernæring, helse og sykdom 2 - 20 stp


Ansvarlig enhet

Institutt for klinisk medisin, Institutt for samfunnsmedisin

Emnetype

Emnet er forbeholdt studenter på bachelor i ernæring, og kan ikke tas som enkeltemne.

Studiepoengreduksjon

ERN-2008 Ernæring, helse og sykdom 2 15 stp

Innhold

Studentene skal være kjent med, og kunne formidle, kostholdsanbefalingene til gravide, ammende, spedbarn, småbarn, eldre og idrettsutøvere.

Emnet skal videre gi studentene kunnskap om faktorer som kan bidra til redusert ernæringsstatus, hvordan ernæringsstatus og risiko for underernæring vurderes, og kunne iverksette tiltak for forebygging og behandling av sykdomsrelatert underernæring.

Emnet skal gi studentene kunnskap om de molekylære mekanismene ved karsinogenese, og om kreftepidemiologi med spesielt fokus på ernæring i et forebyggende perspektiv.

På bakgrunn av kunnskap tilegnet i dette, og tidligere emner, skal studentene kunne patogenese og utbredelse av matvareallergi, irritabel tarm syndrom (IBS) og beinskjørhet i befolkningen og kunne gi kostveiledning ved disse tilstandene.

Studentene skal tilegne seg kunnskaper om hvordan det arbeides med ernæring i forebyggende helsetjenester, rehabilitering og frisklivstilbud.

Studentene skal, på bakgrunn av kunnskap tilegnet i dette og tidligere emner, videreutvikle ferdigheter innen pasientkonsultasjon og journalnotat.


Obligatorisk forkunnskapskrav

ERN-2010 Kommunikasjon, psykologi og praksis, HEL-0700 Samhandling, etikk og grunnleggende akademiske ferdigheter i helse– og sosialfag.

Hva lærer du

Etter avsluttet emne skal studentene kunne:

Kunnskaper:

Ferdigheter:

Generell kompetanse:


Undervisnings- og eksamensspråk

Norsk

Undervisning