Skriv ut | Lukk vindu |
Vår 2025
ERN-2015 Ernæring, helse og sykdom 2 - 20 stp
Ansvarlig enhet
Emnetype
Studiepoengreduksjon
Innhold
Studentene skal være kjent med, og kunne formidle, kostholdsanbefalingene til gravide, ammende, spedbarn, småbarn, eldre og idrettsutøvere.
Emnet skal videre gi studentene kunnskap om faktorer som kan bidra til redusert ernæringsstatus, hvordan ernæringsstatus og risiko for underernæring vurderes, og kunne iverksette tiltak for forebygging og behandling av sykdomsrelatert underernæring.
Emnet skal gi studentene kunnskap om de molekylære mekanismene ved karsinogenese, og om kreftepidemiologi med spesielt fokus på ernæring i et forebyggende perspektiv.
På bakgrunn av kunnskap tilegnet i dette, og tidligere emner, skal studentene kunne patogenese og utbredelse av matvareallergi, irritabel tarm syndrom (IBS) og beinskjørhet i befolkningen og kunne gi kostveiledning ved disse tilstandene.
Studentene skal tilegne seg kunnskaper om hvordan det arbeides med ernæring i forebyggende helsetjenester, rehabilitering og frisklivstilbud.
Studentene skal, på bakgrunn av kunnskap tilegnet i dette og tidligere emner, videreutvikle ferdigheter innen pasientkonsultasjon og journalnotat.
Obligatorisk forkunnskapskrav
Hva lærer du
Etter avsluttet emne skal studentene kunne:
Kunnskaper:
- redegjøre for kostholdsanbefalinger for gravide, ammende, spedbarn, småbarn og eldre
- kunne vurdere vekt- og vekstutvikling hos spedbarn og barn
- redegjøre for forekomst, patofysiologi og ernæringsbehandling ved irritabel tarm syndrom
- forklare de molekylære mekanismene ved allergiske reaksjoner og kjenne til behandling ved matvareallergi
- beskrive forekomst av ulike typer matvareallergier hos barn og voksne, og redegjøre for sentrale elementer i ernæringsbehandling av matvareallergier
- redegjøre for forekomst og patogenese ved beinskjørhet og betydningen av ernæring for forebygging og behandling av beinskjørhet
- forklare de molekylære mekanismene ved karsinogenese
- forklare kunnskapsgrunnlaget for sammenhenger mellom ernæring og kreft
- redegjøre for definisjonen av underernæring, samt årsaker og konsekvenser av underernæring
- kunne planlegge og iverksette innledende tiltak for å forebygge og behandle sykdomsrelatert underernæring
- redegjøre for sentrale temaer relatert til idrettsernæring, herunder ernæringsmessige behov ved ulike idretter, etiske perspektiver og antidoping
- forklare begrepene frisklivstilbud, forebyggende helsetjenester, rehabilitering og habilitering
- redegjøre for hvilken rolle ernæring har innen virksomheter som tilbyr forebyggende helsetjenester, rehabilitering, habilitering og frisklivstilbud
- beskrive behandlingsforløp for enkelte pasientgrupper
- redegjøre for struktur i pasientkonsultasjon for klinisk ernæringsfysiolog
Ferdigheter:
- formidle kostholdsanbefalinger til gravide, ammende, spedbarn, småbarn og eldre
- formidle individualisert kostveiledning til personer med irritabel tarm syndrom, matvareallergier og beinskjørhet
- kunne drøfte forskjellen mellom en matvareallergi og en matvareintoleranse
- anvende risikovurderingsverktøy for å vurdere risiko for underernæring
- diagnostisere underernæring basert på diagnosekriterier
- kunne formidle kostholdsanbefalinger for idrettsutøvere og kostholdets betydning for prestasjon og restitusjon
- kunne drøfte forskningsbasert kunnskap for bruk av kosttilskudd til å fremme idrettspresentasjoner
- anvende kunnskap om nasjonale kostråds- og næringsstoffanbefalinger til å vurdere en kostanamnese og iverksette persontilpassete ernæringstiltak hos individer innen forebyggende helsetjenester, rehabilitering og frisklivstilbud
- identifisere og reflektere over hvilke faktorer som fremmer og hemmer god samhandling
- kunne skrive journalnotat
- anvende kunnskap og ferdigheter innen kommunikasjonskompetanse til å forstå og samhandle med brukere og pasienter
Generell kompetanse:
- gi persontilpassete forebyggende- eller behandlende ernæringsanbefalinger for sykdomsrelatert underernæring og beinskjørhet
- gi persontilpasset ernæringsbehandling ved matvareallergier og irritabel tarm syndrom
- gi kostveiledning til gravide, ammende, spedbarn, småbarn, eldre og idrettsutøvere
- redegjøre for hva taushetsplikt og personvern innebærer
- reflektere over ernæringsarbeidet i forebyggende helsetjenester, rehabilitering og frisklivstilbud
- kunne formidle de nasjonale kostråds- og næringsstoffanbefalingene i undervisning av individer og grupper innen forebyggende helsetjenester, rehabilitering og frisklivstilbud
Undervisnings- og eksamensspråk
Undervisning
- Forelesninger
- Seminar
- Gruppearbeid
- Plenumspresentasjon
- Kjøkkenlab
- Rapportskriving
- Kritisk artikkelvurdering
- Praksis