Skriv ut | Lukk vindu |
Vår 2025
BIO-2601 Generell mikrobiologi - 10 stp
Ansvarlig enhet
Norges fiskerihøgskole
Emnetype
Emnet kan tas som enkeltemne.
Studiepoengreduksjon
BIO-106 Generell mikrobiologi 10 stp
Innhold
Mikrobiologisk forståelse og kompetanse er essensielt på en rekke områder av stor samfunnsmessig betydning. Dette gjelder eksempelvis matproduksjon og økologiske problemstillinger knyttet til konsekvensene av klimaendringer og nedbryting av miljøskadelige stoffer i naturen. Videre er mikroorganismer essensielle verktøy ved utviklingen av nye metoder innen molekylærbiologi og bioteknologi og, ikke minst, mikrobiologisk kompetanse er helt essensielt på området medisin og helse. Eksempler på sistnevnte er bekjemping av infeksjonssykdommer, kampen mot økt antibiotikaresistens i patogene bakterier, sikring av trygg mat og drikkevann og studier av sammenhengen mellom kroppens mikrobiota og helsen vår.
Opptakskrav
Generell studiekompetanse eller realkompetanse + Matematikk R1 eller (S1+S2) og enten Matematikk (R1+R2) eller Fysikk (1+2) eller Kjemi (1+2) eller Biologi (1+2) eller Informasjonsteknologi( 1+2) eller Geologi (1+2) eller Teknologi og forskningslære (1+2). Søknadskode 9197 enkeltemner i realfag.
Hva lærer du
Dette emnet, sammen med introduksjonsemnet Bio-1601 Innføring i mikrobiologi, skal gi studentene en bred, grunnleggende innføring i faget mikrobiologi. En kandidat med fullført kvalifikasjon skal ha følgende totale læringsutbytte definert i kunnskap, ferdigheter og generell kompetanse:
Kunnskaper - Etter å ha gjennomført emnet skal du:
- ha innsikt i mikroorganismers metabolske repertoar
- kjenne til mikroorganismers metabolisme for stoffomsetningene og betydningen de har i miljøet
- ha innsikt i prokaryot genetikk, genomstruktur og evolusjon
- kunne beskrive mekanismene for horisontal genoverføring og kjenne til relevansen for samfunnet
- kunne forklare regulering av genuttrykk hos prokaryoter ved hjelp av eksempler og forstå prinsippene som ligger bak
- ha innsikt i grunnlaget for molekylær analyse av mikrobielt slektskap og prinsippene for moderne mikrobiell taksonomi
- kunne gjengi fylogenetisk tilhørighet og fenotypiske hovedtrekk hos økologisk, kommersielt og medisinsk viktige grupper av mikroorganismer
- kunne forklare moderne metoder for studier av mikroorganismer
- kunne beskrive særtrekk ved marine miljøer som mikrobielle økosystemer
- kunne beskrive kroppens normalmikrobiota og faktorer som påvirker denne
- kunne forklare sentrale begrep innenfor epidemiologi, inkludert smittekjeden
- kjenne til viktige patogene virus, bakterier, sopp og parasitter, og infeksjoner forårsaket av disse
- kunne identifisere hygieniske utfordringer knyttet til mat og vann
Ferdigheter - Etter å ha gjennomført kurset skal du:
- ha praktisk ferdighet i relevante teknikker for dyrking og karakterisering av bakterier og kunne rapportere resultatene av laboratorieforsøk skriftlig
- beherske vanlige begreper og uttrykksformer i faget mikrobiologi og kunne anvende disse i skriftlig og muntlig framstilling
Kompetanse - Ved fullført emne skal du ha:
- tilstrekkelig kunnskapsgrunnlag i generell mikrobiologi til å kunne forholde deg kritisk til mangfoldet av informasjon på området som tilflyter offentligheten via media
- faglig grunnlag for å kunne tas opp på videregående mikrobiologiske emner
Undervisnings- og eksamensspråk
Norsk, men lærebok og en del øvrig undervisningsmateriell vil være engelskspråklig. Selv om oppgavene gis på norsk kan du velge å svare på eksamensoppgavene på engelsk. Det samme gjelder også for labrapporter som kan skrives på engelsk om ønskelig.
Undervisning
Undervisningen vil foregå i form av forelesninger, gruppearbeid og laboratorieøvelser.