Skriv ut Lukk vindu


 

Vår 2025

BED-2115 Forsyningsledelse og lean - 10 stp


Ansvarlig enhet

Handelshøgskolen ved UiT

Emnetype

Emnet kan tas som enkeltemne.

Emnet forutsetter tilstedeværelse på det studiested som gir undervisningen i emnet. Emnet er tilrettelagt for studenter som kan delta på undervisning, i gruppearbeid o.l.


Studiepoengreduksjon

BED-1010 Logistikk og forsyningsledelse 5 stp

Innhold

De fleste bedrifter i dag er medlem av en eller flere forsyningskjeder. Forsyningskjeder øker i omfang, blir mer globale og fremheves som en mulig vei til økt lønnsomhet og forbedret konkurransekraft. Konkurransedyktige bedrifter samarbeider tett med de andre medlemmene i kjeden for å holde eller styrke sin posisjon i forhold til konkurrentene. Forsyningsledelse handler om hvordan man mest mulig effektivt kan få vare- og informasjons-flyten til å bevege seg fremover og bakover i forsyningskjeden.

Emnet tydeliggjør betydningen av så vel intern som ekstern integrasjon, samt gir kunnskap om hvordan den enkelte deltaker i et slikt system kan bidra til verdiskaping og økt konkurransekraft. Det overordnede målet i forsyningskjedeteori er å vektlegge det som gir verdi for sluttbrukerne. Fornøyde kunder kommer tilbake og handler mer, mens de misfornøyde kundene velger et annet produkt eller et annet innkjøps-sted neste gang de handler. En viktig intensjon med emnet er å øke forståelsen av hva det vil si å være en del av en forsyningskjede, samt å forklare hvordan fordelaktige resultater kan oppnås ved at alle ledd i forsyningskjeden arbeider aktivt sammen for å gjøre sluttkundene fornøyd.

Forsyningsledelse som teori bygger på verdikjedeteori og strategiteorier som Porters verdikjede, transaksjonskostnadsteori, ressurs-basert teori og lean-tankegang. Forsynings-kjedeteori handler også om hvordan man kan effektivisere operasjoner som logistikk, produktutvikling og produksjonsmåte.

En måte å effektivisere på er å anvende lean som metode. Lean brer om seg og får innpass i stadig flere virksomheter og i stadig flere bransjer. I dette kurset vil dere lære om lean, om hvordan Toyota tok i bruk i lean i bilindustrien og hvordan dette har bredd seg ut til andre bransjer og andre land. Kurset beskriver hvordan lean kan anvendes for å forenkle og effektivisere driften.

En stadig viktigere oppgave for forsyningskjeder i dag er å forberede seg på alvorlige hendelser som kan oppstå og om hvordan man kan lage planer for restitusjon for slike hendelser i etterkant. Covid-19, flom, ekstrem varme og andre negative effekter av klima er eksempler på slike forstyrrelser. For å unngå store ødeleggelser så må virksomheter være best mulig forberedt på slike hendelser og kunne iverksette tiltak som gjør at skadeomfanget kan elimineres eller reduseres mest mulig. Mens arbeidskrav I er relatert til lean så vil arbeidskrav II relatere seg til Supply Chain Resilience.


Opptakskrav

Generell studiekompetanse eller realkompetanse.

Søknadskode 9199 - enkeltemner lavere grad (ikke realfag).


Hva lærer du

Etter å ha avsluttet dette emnet skal studentene ha tilegnet seg grunnleggende kjennskap til forsyningsledelse, lean og om håndtering av forstyrrelser, og være i stand til å forstå og å analysere grunnleggende problemstillinger knyttet til vareflyten og informasjonsflyten i forsyningskjeder. Praktiske case og/ eller dagsaktuelle temaer vil bli gjennomgått og diskutert forløpende i emnet for å øke studentenes læring og forståelse. Etter bestått emne skal studentene ha oppnådd følgende læringsresultat:

Kunnskap:

Ferdighet:

Generell kompetanse:


Undervisnings- og eksamensspråk

Norsk

Undervisning

Forelesninger og seminarer i Harstad.