Skriv ut | Lukk vindu |
Vår 2025
BED-2019 Driftsregnskap og budsjettering - 10 stp
Ansvarlig enhet
Handelshøgskolen ved UiT
Emnetype
Emnet kan tas som enkeltemne, men det forutsettes grunnleggende kunnskap i finansregnskap.
Studiepoengreduksjon
BED-2019NETT Driftsregnskap og budsjettering 10 stp
Innhold
Økonomistyring i en større sammenheng:
- Kostnadsbegreper, kalkulasjonsprinsipper og metoder - kostnadsstandarder - standardkostregnskap - resultatrapportering
- Budsjettering - fastsette budsjettmål - delbudsjetter og hovedbudsjetter
- Prestasjonsmåling - oppfølging og kontroll
Opptakskrav
Generell studiekompetanse eller realkompetanse.Søknadskode 9199 - enkeltemne lavere grad.
Emnet forutsetter at man har forkunnskap tilsvarende BED-1002 Grunnleggende regnskap og analyse eller BED-1013 Bedriftsøkonomisk analyse og etikk.
Hva lærer du
Kunnskaper og forståelse
- ha kunnskaper om nyere ideer og verktøy for planlegging, oppfølging og kontroll
- ha kunnskaper om ulike finansielle og ikke-finansielle prestasjonsmål, samt være i stand til å vurdere fordeler og ulemper med disse
- ha kunnskaper om standarder, standardkostregnskap og avvik mellom standardkostregnskap og virkelig regnskap.
- ha kunnskaper om budsjettering.
Ferdigheter
- kunne utføre kalkulasjon etter standardkostmetoden, kunne aktivitetskorrigere virksomhetens budsjett og kunne utarbeide driftsregnskap basert på standardkost, herunder fleksibelt budsjett
- kunne beregne og forklare resultatvirkningen av beholdningsendringer
- kunne foreta avviksanalyse, kjenne årsaker til avvik og kunne foreslå iverksetting av tiltak
- kunne utarbeide kalkyler basert på aktivitetsbasert kalkulasjon og forstå de grunnleggende forutsetningene for og svakhetene med denne kalkulasjonsmetoden
- kunne identifisere beslutningsrelevante kostnader og inntekter og kunne løse ulike beslutningsproblemer
- kunne drøfte formålet med budsjettering og utarbeide hovedbudsjettene for likviditet, resultat og balanse, samt kjenne til hvordan budsjettprosesser kan organiseres.
Generell kompetanse
- kunne forstå og å bruke standardkost som verktøy til budsjettering, prisfastsettelse, regnskapsavslutning og analyse av avvik mellom standardkostregnskap og virkelig regnskap .
- kunne bruke kunnskapene om budsjettering til å utarbeide resultat-, likviditets- og balansebudsjett, med utgangspunkt i inngående balanse og hendelser i perioden.
Undervisnings- og eksamensspråk
Norsk
Undervisning
Forelesninger og øvinger på campus.