Skriv ut | Lukk vindu |
Høst 2024
SPL-2004 Praksissemester/Internship - 30 stp
Ansvarlig enhet
Emnetype
Emnet kan tas som et valgfritt emne av studenter som er tatt opp til studieprogram ved Institutt for samfunnsvitenskap med prioritering av studenter fra bachelor i samfunnsplanlegging og kulturforståelse.
Emnet har totalt 25 plasser og kan ikke tas som enkeltemne.
Innhold
Med praksissemester/internship får studenten mulighet til å arbeide hos en arbeidsgiver med relevante oppgaver og ta del i arbeidsplassens daglige gjøremål. Emnet gir studenten verdifull arbeidserfaring og er en unik mulighet til å se planleggingsteoretiske og samfunnsvitenskapelige teorier i relasjon til praksis.
Formålet med praksissemester/internship er å bringe studenten i kontakt med arbeidslivet, praktisk planlegging og forvaltning, som en forberedelse og kvalifisering til senere yrkespraksis. I tillegg skal studenten underveis og i semesteroppgaven reflektere over sammenhengen mellom arbeidet i praksis og det teoretiske grunnlaget for arbeidet. Emnet består av en teoridel og en arbeidsdel.
Studenten utfører i arbeidsdelen oppgaver som ulønnet hospitant eller som lønnet praktikant /arbeidstaker i tilnærmet vanlig arbeidstid. Studenten bruker deler av semesteret til teoretisk fordypning og har kontakt med instituttet gjennom veiledning og tilbakemelding på tekster. Gjennom praksissemesteret er det en målsetning at studenten også skal anvende den samfunnsvitenskapelige innsikt som er oppnådd tidligere i studiet.
Obligatorisk forkunnskapskrav
Hva lærer du
Etter bestått emne skal studentene ha følgende læringsresultat:
Kunnskap:
Studenten har:
- en grundig og kritisk forståelse av hvordan faglig innsikt kan bidra i praktisk plan- og administrasjonsarbeid
- bedre kjennskap til problemstillinger det kan være aktuelt å arbeide videre med i bachelor- og mastergradsoppgaver
- økt forståelse av forholdet mellom samfunnsvitenskap og yrkesliv.
Ferdigheter:
Studenten kan:
- utarbeide organisasjonsbeskrivelser og innhente relevante data for å gjennomføre enkle utredninger knyttet til plan- og forvaltningsoppgaver
- ha styrkede ferdigheter i faglig kommunikasjon og samarbeid.
Kompetanse:
- kunne gå inn i enklere saksutredningsarbeid
- kunne bidra med å framskaffe relevant beslutningsgrunnlag for saksframstillinger i organisasjoner og forvaltningsorgan
- anvende samfunnsvitenskapelig innsikt i praksisfeltet.
Undervisnings- og eksamensspråk
Undervisning
Praksissemesteret består av en arbeidsdel på 12 uker, der studenten i tillegg til å følge normal arbeidstid på praksisstedet, skal gis tid til oppgaveskriving. Veileder bør normalt ha møte med student og kontaktperson på arbeidsstedet i første del av arbeidsperioden. Etter arbeidsdelen følger en avsluttende studiedel på 5 uker, med tildelt veileder fra instituttet. Veiledningens omfang settes til 20 arbeidstimer.
Det inngås skriftlig kontrakt mellom praksisstedet og instituttet der begge parter plikter seg til å legge forholdene til rette for studenten i samsvar med det emnebeskrivelsen sier.
Studenten skal ha en veileder på instituttet og en kontaktperson på praksisstedet. Praksisoppholdet evalueres gjennom samtale med praksisstedet og studenten hver for seg.
Kvalitetssikring av emnet:
Alle emner evalueres en gang i løpet av programperioden. Programstyret avgjør hvilke emner som skal evalueres av studenter og lærer per år.