Skriv ut | Lukk vindu |
Høst 2024
PRO-2804 LEAN produksjon - 10 stp
Ansvarlig enhet
Emnetype
Studiepoengreduksjon
Innhold
Lean oversikt
- Hva er Lean?
- Leanprinsipper
- Verdi og sløsing
- Lean i forhold til Six Sigma
Kaizen
- Filosofien om kontinuerlig forbedring
- Implementering av Lean
- Valg av «First Wave»-prosjekter
- Leanprosjektets roller og ansvar
Teams
- Teamdannelse
- Ide-myldring
- Beslutninger i gruppe
Kartlegging av verdier og verdistrømmer
- Identifisere kundens behov og krav
- Spesifisere verdier og verdiøkning
- De åtte typer sløsing
- Gemba og «Waste Walks»
- Verdistrømkartlegging for produksjon
Flyt, trekk og perfeksjon
- Spaghettikartlegging
- Rask omstilling (SMED)
- Celledesign
- Utstyrets effektivitet
- Begrensningsteori
- Trekksystemer og Just-In-Time-konsepter
- Planlegge trekkesystemer
- Kanbans og visuelle signaler
- Opprette en visuell arbeidsplass
- Poka Yoke, feilsikring
- 5S/6S innen tjenester og produksjon
- Standard arbeid
Leanetablering
- Organisatorisk vurdering
- Planlegge leanimplementering
- Utrulling av Lean
- Hoshin-planlegging
- Hindringer for suksess
- Fordelene med Six Sigma-verktøy
- Strukturere Lean
Opptakskrav
Generell studiekompetanse og Matematikk R1+R2 og Fysikk 1.
Søkere som kan dokumentere ett av følgende kvalifiserer også for opptak:
- generell studiekompetanse og bestått realfagkurs, eller
- bestått 1-årig forkurs for ingeniørutdanning, eller
- 2-årig teknisk fagskole etter rammeplan fastsatt av departementet 1998/99 og tidligere studieordninger
*For å få opptak til enkeltemner på grunnlag av Y-veien, må søkeren oppfylle opptakskriteriene for Y-vei til studieprogrammet som emnet inngår i. I tillegg må søkeren oppfylle eventuelle forkunnskapskrav som er spesifisert for det konkrete emnet de søker opptak til. Det gis begrenset studierett til det spesifikke emnet - på samme måte som realkompetansesøkere.
Søknadskode: 9391
Hva lærer du
Etter bestått emne skal studentene ha følgende læringsresultat:
Kunnskaper og forståelse:
- Om leanprinsipper, verdi, sløsing og andre størrelser
- Om kontinuerlig forbedring, implementering av lean, dokumentstyring og roller og ansvar
- Om hvordan team bygges opp, fungerer i en prosess og hvilke teamverktøy som finnes
- Om kundens krav og behov, verdier, verdiøkning og former for sløsing
- Om flyt, trekk og perfeksjon og underliggende teori
- Om FMEA, Poka Yoke, 5S/6S, Total productive maintenance og standard arbeidsmetode
- Om å strukturere lean og hindringer for suksess
Ferdigheter:
Skal kunne kartlegge prosesser, velge ut lean-prosjekter, utføre dokumentstyring
- Skal kunne sette sammen roller og ansvar i et lean-team, styre teamaktiviteter som idémyldring og systematisk analyse
- Skal kunne kombinere kreative og analytiske team-prosesser
- Skal kunne kartlegge verdistrømmer for tjenester og produksjon
- Skal kunne identifisere sløsing
- Skal kunne kartlegge arbeidsområder, bruke visuelle signaler og opprette en visuell arbeidsplass
- Skal kunne perfeksjonere arbeidsprosesser i forhold til flyt og trekk
- Skal kunne forberede team for Kaizenhendelser og gjennomføre disse
- Skal kunne planlegge leanimplementering og gjennomføre utrulling av lean
Undervisnings- og eksamensspråk
Undervisning
Undervisningen kombinerer nettbasert undervisning med aktiviteter på campus Narvik.
- Forhåndsinspilte videoer på nett
- Digitale møter på nett til avtalte tidspunkt
- Arbeid med oppgaver under veiledning
- Gruppearbeid i klasserom for studenter i Narvik
- Digitalt gruppearbeid for studenter utenfor Narvik
Det arrangeres en eller to samlinger som hver består av inntil fire dager. På samlingene vil det gjennomføres praktiske øvinger og gruppearbeid, eventuelt ekskursjon til bedrift. Den siste samlinga vil være grunnlag for prosjektoppgaven og har krav om tilstedeværelse.
Undervisnings- og eksamenspråk er norsk, men engelsk kan forekomme. Både engelsk og norsk pensummateriale.