Skriv ut Lukk vindu


 

Høst 2024

PAR-2190 Paramedisinsk praksis A - 30 stp


Ansvarlig enhet

Institutt for helse- og omsorgsfag

Emnetype

Emnet er forbeholdt studenter med studierett ved B-PMED Bachelor i paramedisin og emnet kan ikke tas som enkeltemne.

Innhold

Paramedisinsk praksis A er veiledet klinisk praksis og organisert med delpraksis 1 (8 uker i ambulansetjeneste) og delpraksis 2 (8 uker i akuttmottak). Studentene tjenestegjør på ambulanseenheter og i akuttmottak sammen med veileder. Veiledning utøves av erfarne paramedisinere, ambulansearbeidere og sykepleiere.

Paramedisinsk praksis A gir studentene mulighet for å observere og delta i konsultasjoner, undersøkelser og behandling, samt bli kjent med organisering, roller og oppgaver for de ulike fagområdene. En overordnet målsetning er at studenten skal aktualisere, integrere og prøve ut læringsutbytter fra første årsenhet. Det handler om å bli kjent med de vanligste akuttmedisinske problemstillinger, undersøkelser og tiltak. Relasjonsarbeid og kommunikasjon under krevende og stadig skiftende betingelser står også sentralt i emnet. Det forventes at studenten har en faglig progresjon, er sikkerhetsbevisst, motivert for veiledning og fremviser økende selvstendighet i arbeidsutøvelsen gjennom praksisperioden.

Emnet gir også en teoretisk innføring i grunnleggende etikk, kommunikasjon og juridiske prinsipper som er essensielt i paramedisinsk praksis. Dette organiseres gjennom praksisseminar før, under og etter praksis, samt gjennom pensumlitteratur, arbeidskrav og tilgjengelige undervisningsressurser.


Obligatorisk forkunnskapskrav

HEL-0700 Samhandling, etikk og grunnleggende akademiske ferdigheter i helse– og sosialfag., MED-1701 Anatomi, fysiologi og biokjemi, MED-1702 Sykdomslære, MED-1703 Farmakologi og legemiddelhåndtering, MED-1704 Legemiddelregning, MED-1706 Traumatologieller HEL-0700 Samhandling, etikk og grunnleggende akademiske ferdigheter i helse– og sosialfag., PAR-1110 Anatomi, fysiologi og biokjemi, PAR-1120 Sykdomslære, PAR-1140 Farmakologi, legemiddelhåndtering og -regning

Hva lærer du

Kunnskap

Studenten kan:

Ferdigheter

Studenten kan:

Generell kompetanse

Studenten kan:


Undervisnings- og eksamensspråk

Det blir i hovedsak undervist på norsk. Samisk språk kan benyttes der alle forstår samisk. Andre skandinaviske språk og engelsk kan benyttes.

Eksamensspråket er norsk. Studenter kan søke om å få oppgavesett og/eller besvare eksamen på et annet språk enn det som er fastsatt i emnebeskrivelsen jf. forskrift om studier og eksamener ved UiT - Norges arktiske universitet § 20.


Undervisning

Arbeids- og undervisningsformer består av praksisseminar, individuell veiledning, skriftlige arbeid, gruppeveiledning/refleksjon og muntlig/praktisk tester/oppgaver.