Skriv ut Lukk vindu


 

Høst 2024

JUR-3903 Forskerlinje med masteroppgave - 68 stp


Ansvarlig enhet

Det juridiske fakultet

Emnetype

Forskerlinje med masteroppgave kan ikke tas som enkeltemne.

Emnebeskrivelsen må ses i sammenheng med studieplan for master i rettsvitenskap ved Universitetet i Tromsø (2020), Fagplan for 5. avdeling ved masterstudiet i rettsvitenskap ved Universitetet i Tromsø, og reglement for den valgfrie delen av masterstudiet i rettsvitenskap.

Forskerlinjen har et samlet omfang på 70 studiepoeng og inkluderer i tillegg til JUR-3903, også JUR-8001 Rettsvitenskapens svenneprøve, rolle og etikk (2 studiepoeng).

Det tas opp inntil seks studenter per studieår, og oppstart er i høstsemesteret på 5. studieår på masterprogrammet i rettsvitenskap.

Opptak forutsetter bestått 1.-4. avdeling på masterstudiet i rettsvitenskap med gode resultater. I tillegg er det ønskelig med interesse og anlegg for forskning. Søknaden må inneholde ønsket mastertema og en prosjektbeskrivelse.

Dersom det er flere søkere enn plasser, rangeres søkerne etter karakterer og prosjektbeskrivelsen. Ved rangering brukes den aritmetiske middelverdien av karakterene oppnådd på 1.-4. avdeling på masterstudiet i rettsvitenskap ved dato for søknadsfrist på forskerlinjen. Beregningsmetoden er som angitt i § 35 fjerde ledd i forskrift om studier og eksamener ved UiT Norges arktiske universitet.

For å få levere masteroppgaven på forskerlinjen, må JUR-8001 være bestått.


Innhold

I emnet JUR-3903 Forskerlinje med masteroppgave skal studentene skrive en masteroppgave med omfang på 60 studiepoeng. Oppgaven skal være et selvstendig arbeid på mellom 72 til 113 sider, jf. Reglement for valgfri delen av masterstudiet i rettsvitenskap. Oppgaven skal skrives individuelt.

Studentene må i likhet med alle studenter på masterprogrammet i rettsvitenskap som skal skrive masteroppgave, gjennomføre et obligatorisk innføringskurs, se mer i punktet om undervisnings- og arbeidsform nedenfor.

I tillegg inngår obligatoriske forskerlinjeelementer som avvikles i løpet av høst- og etterfølgende vårsemester med et samlet omfang på 8 studiepoeng.

Gjennomføring av de obligatoriske forskerlinjeelementene er vilkår for å få levere masteroppgaven i JUR-3903, og kompetansen som oppnås gjennom dette inngår i læringsutbyttekravene og i vurderingsgrunnlaget for emnet.


Obligatorisk forkunnskapskrav

JUR-3002 4. avdeling master. Hjemmeeksamen med muntlig prøve, JUR-3003 4. avdeling master. Skoleeksamen, JUR-3004 4. avdeling master. Skoleeksamen, JUR-3005 Obligatorisk utplassering i praksiseller JUR-2512 3. avdeling master. Hjemmeeksamen med muntlig prøve, JUR-2513 3. avdeling master. Skoleeksamen

Hva lærer du

Kunnskap

Etter bestått emne har studenten:

Ferdigheter

Etter bestått emne kan studenten:

Generell kompetanse

Etter bestått emne kan studenten:


Undervisnings- og eksamensspråk

Undervisningsspråket er norsk.

Fakultetet kan godkjenne at masteroppgaven leveres på et annet språk enn norsk, jf. Reglement for den valgfrie delen av masterstudiet i rettsvitenskap § 24 nr. 2.


Undervisning

Studentene må gjennomføre et obligatorisk innføringskurs som gir innføring i skriving av større arbeider og vitenskapelig tenkning, jf. § 17 i Reglement for den valgfrie delen av masterstudiet i rettsvitenskap. Kurset består av både forelesninger og seminarundervisning.

Masteroppgaven gir studentene trening i bearbeidelse og fremstilling av større juridiske eller delvis juridiske problemstillinger, basert på en selvstendig analyse av tema og kildemateriale. Oppgaven gir i tillegg studentene en faglig fordypning i et særskilt emne.

Gjennom å skrive stor masteroppgave på forskerlinjen trenes studentene i å skrive rettsvitenskapelige tekster ved deltakelse på kurs, forskergruppemedlemskap og andre faglige tilbud med relevans for arbeidet med masteroppgaven. Studentene gis et utvidet perspektiv på metodevalg gjennom introduksjon til ulike rettsvitenskapelige metoder og metodetilnærminger, samt større metodisk forståelse. Studentene øves i evnen til kritisk tenkning i samarbeid med andre med sikte på å utvikle kreative og innovative løsninger på fremtidige rettslige problemstillinger.

I de obligatoriske forskerlinjeelementene inngår møter, seminarer, kurs, presentasjoner, samt deltakelse i øvrige aktiviteter i den forskergruppen studenten er tilknyttet. Det utarbeides hvert år et eget program for forskerlinjen hvor det faglige innholdet fremgår i detalj.

Studentene gis tilbud om veiledning under arbeidet med masteroppgaven, jf. Reglement for den valgfrie delen av masterstudiet i rettsvitenskap, og følges ellers opp av den forskergruppen studenten er tilknyttet.