Skriv ut | Lukk vindu |
Høst 2024
ERN-3000 Klinisk ernæring 1 - 30 stp
Ansvarlig enhet
Emnetype
Innhold
Emnet skal gi studentene kunnskap om, og ferdigheter i, klinisk ernæring. Emnet tar for seg ansvarsområder og arbeidsmetoder, inklusiv NCP (Nutrition Care Process), for kliniske ernæringsfysiologer, samt helsevesenets oppbygging, relevante lover og forskrifter.
Emnet omhandler i hovedsak patofysiologi og ernæringsbehandling av sykdommer hos voksne innenfor alle nivåer av helse- og omsorgstjenesten. Emnet omhandler: gastrointestinale sykdommer, kirurgi, leversykdommer, nyresykdommer, lungesykdommer, hjertesykdommer, revmatologiske sykdommer, nevrologiske sykdommer, kreftsykdommer, intensivernæring, samt sondeernæring og intravenøs ernæring.
Det vil gjennomføres praksis underveis i emnet.
Hva lærer du
Etter avsluttet emne skal studentene kunne:
Kunnskap:
- beskrive og kritisk vurdere ansvar og oppgaver som kliniske ernæringsfysiologer har, inklusive sentrale bestemmelser i ernæringsrelevante veiledere, lover og forskrifter
- ha kunnskap om pasientforløp og samhandling på tvers av primær- og spesialisthelsetjenesten
- kunne redegjøre for patofysiologi, forekomst, diagnose og behandling av følgende: gastrointestinale sykdommer, kirurgiske pasienter (inkludert fedmekirugi og transplantasjon), leversykdommer, nyresykdommer, lungesykdommer, hjerte- og karsykdommer, revmatologiske sykdommer, nevrologiske sykdommer, kreftsykdommer og intensivpasienter
Ferdigheter:
- kartlegge en pasients ernæringsstatus basert på informasjon om pasientens bakgrunn, matinntak, antropometriske mål, kliniske og biokjemiske målinger
- analysere og tolke innsamlet informasjon og vurdere opp mot kriterier, anbefalinger og retningslinjer, og anvende dette til å stille en ernæringsdiagnose
- vurdere behov og gi tilpasset ernæringsbehandling til voksne pasienter med ernæringsproblemer relatert til næringsinntak, klinisk tilstand og psykososiale forhold, som standardkost, spesialkost, konsistenstilpasset kost, næringsdrikker, sondemat, intravenøs ernæring og vitamin- og mineraltilskudd
- vurdere, dokumentere og kommunisere effekt av ernæringsbehandling og oppfølging, både til pasienten selv, pårørende, helsepersonell og ved behov andre relevante aktører
- planlegge og gjennomføre undervisningsopplegg til ulike pasientgrupper og helsepersonell
- arbeide tverrprofesjonelt, og anvende sin ernæringskompetanse for å bidra til et helhetlig tjenestetilbud
Generell kompetanse:
- anvende sine kunnskaper og ferdigheter i selvstendige og tverrfaglig fagutøvelse som klinisk ernæringsfysiolog i primær- og spesialisthelsetjenesten, og bidra til nytenking og kvalitetsforbedring
- formidle kunnskapsbasert praksis om kosthold og ernæring til pasienter, helsepersonell og andre målgrupper på en vitenskapelig, men tilpasset målgruppen
Undervisnings- og eksamensspråk
Undervisning
- Forelesninger
- Kasus og gruppeoppgaver med muntlige presentasjoner
- Praksis
- Praktisk kjøkkenlab
- Profesjonell kompetanse (PROFERN) (PROFERN-seminar)
- Vitenskapelig kompetanse (VITERN) (kritisk artikkellesing og presentasjon)
Undervisningsspråket er i utgangspunktet norsk, men det kan bli aktuelt med forelesninger på andre skandinaviske språk og/eller engelsk.